Ako pripraviť lečo, aby vás nepálila záha? Stačí zmena jednej ingrediencie oproti klasike a máte vyhraté!
Možno aj vy patríte k milovníkom leča. Lečo? Prečo? No je to ideálna pochúťka nielen v lete, ale aj v zime. Veľa ľudí ale trpí na pálenie záhy alebo bolesť žalúdka. Lečo som roky nejedla a bolo to práve z tohto dôvodu. V čom je ten trik pri otázke, ako pripraviť lečo, aby vás nepálila záha?
Ako som písala vyššie, lečo u nás bolo viac-menej tabu. Skoro všetkým u nás škodilo. Tento rok nám kamarát a sestra priniesli veľa rajčín a my už sme nevedeli, čo s tým. Pripravme lečo, padol návrh, ale hneď sme ho aj zavrhli. Potom mi napadlo, že skúsime zameniť papriku za takú tú hrubostennú z obchodu. Poznáte to možno aj vy. Trojfarebné vrecko. Skúsili sme, a? A super! Nikoho nič nebolelo.
Tak som si povedala, že skúsim dať recept, aj keď si možno mnohí budú myslieť, že či som pri zmysloch. Veď predsa každý človek musí vedieť navariť niečo tak jednoduché, až primitívne. Ale vidíte to. Malá zmena vás možno inšpiruje a privedie späť k tejto pochúťke. Tak som sa rozhodla podeliť o moje nové lečo…
Suroviny na lečo – 6 porcií:
- pol kila cibule
- kilo a pol rajčín
- 5 ks farebných paprík (kľudne dajte aj 6)
- 10 ks vajec (ideálne domácich)
- cesnak
- lyžica masti
- a kto chce, tak 2 ks klobások
Ako pripraviť lečo – postup
Všetku zeleninu očistíme, rajčiny obaríme horúcou vodou, aby sme ich zlúpali zo šupky. Nakrájame. Do väčšieho hrnca dáme opiecť cibuľu a potom pridáme všetky ingrediencie okrem vajíčok. Cesnak, samozrejme, rozdrvený. Necháme variť cca pol hodinu a pridáme rozšľahané vajíčka. Necháme prevrieť minútu-dve. A voilà. Hotovo.
Ako prílohu si môžete zvoliť klasický chlieb, komu aký chutí. Alebo aj dusené zemiaky na masle s vňatkou.
Dobrú chuť!
(aj) Autorka knihy Kam miznú vaše peniaze
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/