Ako si pripraviť zdravú domácu „nutellu“ z avokáda, ktorú môžete jesť bez výčitiek…
Mnohí si nevieme predstaviť deň bez sladkostí. Ako si osladiť život zdravo a bez výčitiek? Možno vás inšpirujeme k príprave maškrty podľa receptu, ako si pripraviť zdravú domácu nutellu z avokáda. Avokádo má výhodu, že je tvárne. Viete ho pripraviť nielen na slano (tu nájdete recept na domáce sushi), ale aj na sladko. Napríklad aj na zdravú nutellu.
Čo budete potrebovať na prípravu zdravej nutelly?
- 2 ks mäkkého avokáda
- 1 sladkú hrušku
- 10 dkg lieskových orieškov
- raw kakao prášok
- med (alebo brezový cukor)
Postup prípravy
Pripravte si mixér a vložte doň očistené avokádo. Pridajte jednu sladkú hrušku (nakrájajte ju). Doplňte lieskové oriešky (ideálne, ak ich na noc necháte odstáť vo vode), pridajte lyžičku raw kakaového prášku a med. Množstvo medu je na každom, podľa toho či preferujete sladšiu alebo menej sladkú chuť. Hruška nám pochúťku zriedi. Preto, ak máte radi hustejšiu konzistenciu, pridajte viacej kakaa a lieskovcov. Hotovo.
Tento recept je výborný a praxou odskúšaný. Je z receptára Eniris, ktorá sa už roky zaoberá nielen bylinkami, ale aj receptami na prípravu rôznych mastí a tinktúr. Jej príbeh, ale aj mnohé užitočné rady nájdete tu: ENIRIS
A ešte niečo o avokáde…
- ak v našej strave nahradíme nasýtené tuky nenasýtenými, ktoré v avokáde výrazne prevažujú, znížime množstvo cholesterolu v krvi a vo všeobecnosti znížime pravdepodobnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení
- avokádo má vysoký obsah antioxidantov
- avokádo má protizápalové účinky (čím môže pomôcť pri reume, alebo osteartritíde)
- pomocou svojej kombinácie fytosterolov a tukov zlepšuje absorbciu iných živín, ktoré sú rozpustné v tukoch (napr. karotenoidy), čím vlastne pomáha dostať viac takýchto živín z potravy, ktorú konzumujeme
- luteín v avokáde má priaznivé účinky na zrak
- doterajšie výskumy naznačujú, že avokádo by svojou neobvyklou kombináciu antioxidačných a protizápalových zložiek mohlo prispievať k prevencii rakoviny
- avokádo má nízky obsah cukrov a nízky glykemický index
Zdroj: Zdravopedia