Ako upiecť chlieb na panvici – recept vhodný nielen do energetickej krízy. Pečie sa len 25 minút
Doba je… ani neviem, ako ju nazvať. Inovatívna? Núti nás hľadať riešenia, ktoré by sme ešte pred 2 rokmi vôbec nehľadali. Raz neviete, či bude plyn. Raz neviete, či bude elektrina. Dokonca hrozí, že môžu byť výpadky oboch… A v tejto situácii mi na YouTube cinkol do oka recept, ako upiecť chlieb na panvici.
Zaujalo ma to. Nie, nebojte sa, nie som ako tá poslankyňa, ktorá povedala, že jej zima nehrozí, lebo oni majú doma radiátory. Viem, že nejakú energiu potrebujete… Napríklad záhradný gril?
Mnohí ľudia majú doma záhradný gril, ktorý má aj tzv. bočný horák. Preto je tento variant pečenia chleba na panvici vhodný pre všetkých, ktorí majú buď takýto gril, alebo majú plynovú bombu s nadstavcom, na ktorom sa dá variť. A teda, po novom, aj piecť…
Suroviny na chlieb pečený na panvici
Budete potrebovať 3 dl vody, kvasnice, pol kila hladkej múky (ja som dala špaldovú), trochu cukru a trochu soli. Plus 0,5 dl oleja.
Postup prípravy – ako upiecť chlieb na panvici – recept
Urobte si kvások a nechajte postáť (voda, kvasnice a troška cukru). Po cca 10 minútach, keď vykvasí, pridajte múku a olej. Cesto premieste. Nechajte vykysnúť (cca 40 minút). Potom ho rozdeľte na 7 častí. Panvicu trochu vymastite olejom. Postupne na ňu naukladajte cesto v tvare 7 minibochníkov. Mala by vám vzniknúť „kvetinka“.
Nestihla som to na panvici odfotiť. Navyše ma vyrušil telefón a do kuchyne som sa vrátila po hodine a pol. Z kvetinky vznikla súvislá plocha, dajako sa to zlialo, ale rozhodla som sa chlieb upiecť aj tak.
Zapla som plyn.
Chlieb je treba piecť na stíšenom ohni a pod pokrievkou. Aj to som zabudla odfotiť… Ale predstaviť si to hádam viete. Pečiete cca 15 minút a potom pretočíte. V tejto chvíli vstupuje do hry ešte aj papier na pečenie. Pred tým, ako začnete piecť bochník z druhej strany, treba papierom vyložiť panvicu. Neviem prečo to tak je, aký to má význam, ale toto som dodržala. Nech aspoň časť receptu ide podľa plánu. Z druhej strany pečiete 10 – 12 minút. Stále, samozrejme, pod pokrievkou.
HOTOVO
Po upečení pokrievku odstráňte, chlieb dajte na tanier alebo podnos a nechajte ho vychladnúť.
Keďže som nedodržala presný postup, očakávania boli nulové.
O to väčšie bolo prekvapenie. Kôrka chrumkavá a taká hrubšia. Pripomínalo mi to chlieb, ktorý kupujeme v Chorvátsku. Volajú ho KORA. Má totiž hrubú kôrku. Nabudúce dám ešte trochu slnečnicových semiačok… Ale prekvapenie veľké. Vyskúšajte… Fakt lahôdka.
Pripravila a vyskúšala za vás: Martina Valachová
Korektúry: Katarína Málková
Ako si zabezpečiť energiu v byte či dome?
Aj málo je vždy lepšie ako nič…
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/