Je leto. Leto aké má byť. Teploty dosahujú strop a človeku sa nežiada ani jesť.
Stačila by voda. Aj vy mávate niekedy ten pocit? V lete je preto ideálne nasadiť do jedálnička viacej zeleniny. Takto zostavené jedlá sú svieže a navyše aj plné vitamínov a vlákniny.
Dnes sme ako inšpiráciu pripravili cuketovo mrkvový slaný koláč podľa receptu od Zuzky Almási Koreňovej. Tak poďme teda na to.
Čo budeme potrebovať?
Korpus:
200 g slnečnicové semienka – rozmixované
90 – 100 g masla – rozpustené
soľ
Môžete pridať aj 2 PL sezamovej múky a 1 PL psyllia (vláknina)
Korpus pečieme 10 min / 180 st ( ako hovorí Zuzka, dal by sa chrumkať aj samotný, taký je fajny)
Plnka:
Jedna cuketa – nakrájaná na plátky ( ak máte menšie, pripravte si dve )
Štyri mrkvy – nakrájané na plátky
125 g kozieho syra (môže byť aj bryndza, niva atď.)
200 ml smotana sladká (kokosová)
1 vajce
soľ
Všetko naukladáme na pripravený korpus a zalejeme smotanou.
Cuketovo mrkvový slaný koláč pečieme približne 30 – 40 min / 180 stupňov.
Ak sa stane, že nemáte po ruke cuketu, kľudne použite cviklu, pór alebo baklažán.
Za recept ďakujeme Zuzana Almáši Koreňová
Čo ste možno o cukete nevedeli:
- Pravidelným konzumovaním cukety môžete predísť napríklad aj vzniku žalúdočných vredov. Zlepšuje totiž pohyblivosť čriev. Ak mávate zápchu, skúste pridať do jedál cuketu…
- Cuketa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a protizápalových fytonutrientov, ktoré zmiernia zápaly a zachytia voľné radikály.
- Pri redukčných diétach platí jediné pravidlo – príjem kalórií bymal byť jednoznačne nižší, ako výdaj. Nemusíte samozrejme hladovať. To telu neprospieva. Zaraďte do jedálnička cuketu. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Je preto ideálna pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.
Za recept ďakujeme Zuzana Almáši Koreňová