Dinstované zemiaky. Rýchle jedlo môjho detstva sme robili z „nových“ zemiakov.
Nové zemiaky sú ako stvorené na prípravu jedla, ktoré sme v detstve volali dinstované zemiaky. Je to nespisovný výraz, taký dedinský. Asi to vychádzalo z nemeckého názvu dünsten, teda dusiť, pariť. Pripravujem dinstované zemiaky týmto štýlom každý rok, kým sú k dispozícii tzv. nové zemiaky. Ideálne od niekoho zo záhradky.
Ingrediencie na dinstované zemiaky
- Zemiaky – množstvo podľa počtu osôb
- Prepustené maslo alebo masť
- Voda
- Soľ
- Rasca
- Papriková štipľavá pasta ( ja mám ešte zásobu harissa z Tuniska)
- Červená mletá paprika – malá lyžička
- Klobása (alebo aj bez – môžete použiť napr. kápiu nakrájanú na kocky)
- Petržlenová vňať
Príprava
Zemiaky pripravujem vo veľkej panvici. Dajú sa pripraviť samozrejme aj v hrnci. Na panvicu dám prepustené maslo alebo masť ( za lyžičku..), pridám na hrubšie kolieska nakrájané zemiaky, pridám klobásu a podlejem vodou, do ktorej zamiešam červenú mletú papriku, štipľavú pastu, soľ a rascu). S vodou to nepreháňajte. Ja dávam na 2 kilá zemiakov približne 2 dcl vody, ktorá sa spolu s koreninami a maslom prepojí na šťavu. Po udusení posypeme zemiaky petržlenovou vňaťou a hotovo.
Podávam so zeleninovým šalátom a zemiaky zvyknem ešte posypať parmezánom (parmezán nemusí byť, v detstve sme ho nepoznali. Jedlo je výborné aj bez parmezánu…)
Ideálne servírovať na záhrade v sprievode spevu vtákov alebo spokojného džavotania sliepok v kuríne.
Dobrú chuť!
Pripravila: Martina Valachová