Domáca knedľa bez múky s tvarohom a vlákninou
Zuzka Almáši Koreňová varí tzv. low carb. Už sme priniesli niekoľko jej receptov. Ale knedľa bez múky? Teda klasickej? Ak vás tento typ stravovania zaujíma, možno vám aj táto domáca knedľa bez múky s tvarohom a vlákninou zapadne do vášho jedálnička.
Suroviny na prípravu knedle
– 250 g jemného tvarohu
– 5 vajec
– 3 PL kokosovej múky
– 1 PL psylia (vlákniny)
– 1 čajová lyžička prášku do pečiva (použite bezfosfátový alebo jedlú bezfosfátovú sódu)
– 1 čajová lyžička soli
Všetky ingrediencie zmiešame v mise. Cesto je treba dobre prepracovať, aby sa jednotlivé suroviny dobre spojili. Takto pripravené cesto necháme odstáť približne 5 minút. Urobíme valčeky, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a potom už len uvaríme v hrnci s vodou. Doba varenia je približne 30 až 35 minút. Hotovo.
Z tohto množstva vám vyjdú dve knedle.
Ako píše Zuzka, urobte si túto knedľu rovno z dvoch dávok, pretože ju môžete použiť ako prílohu k sviečkovej, alebo aj k inému jedlu, ktoré pripravíte počas týždňa.
Ak vás zaujíma low carb varenie, pridávame rovno recept na sviečkovú, ku ktorej je knedľa ako stvorená…
LUXUSNÁ SVIEČKOVÁ BEZ MÚKY A SMOTANY
Nakrájanú koreňovú zeleninu – mrkva, petržlen, cibuľa, bulvový zeler (zelerom nešetrite, pretože výborne zahusťuje) – pokrájame na veľký plech (predtým je dobré, ak zeleninu opečiete na panvici s trochou masla a olivového oleja).
Na vrch plechu poukladáte mäso (hydinu alebo zajaca), aspoň 3 celé a neolúpané hlávky cesnaku. Dochutíte podľa chuti, zakryjete alobalom a pečiete prikryté cca 3 hodiny na 170 st. Po troch hodinách pečiete odokryté ešte pol hodinu do chrumkava.
Mäso odoberiete, zeleninu rozmixujete aj s výpekom. Na záver dochutíte šťavou z limetky.
Dobrú chuť.
Ak radi varíte alebo pečiete, podeľte sa o vaše recepty. Pošlite obrázok a recept na adresu valachova@40plus.sk.