AKO SI UPIECŤ domáci zemiakový chlieb?
Podľa tohto receptu si zvládne upiecť domáci zemiakový chlieb naozaj každý. Vyskúšajte a neobanujete…
Čo potrebujeme na zemiakový chlieb – ingrediencie
- 1 kg hladkej múky
- 300 g varených zemiakov v šupke, ošúpané a nastrúhané na jemno
- 2 lyžičky soli
- 3 lyžice octu
- 1 lyžica rasce
- 1 kocku droždia
Postup prípravy
Kocku kvasníc dáme rozpustiť do 500 ml vlažnej vody a vlejeme do misy k ostatným surovinám podľa zoznamu vyššie. Vymiesime hladké nelepivé cesto a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 1 hodinu.
Zoberieme cesto a rozdelíme ho na 2 polovice. Vyváľame 2 bochníky, dáme na plech a ponarezujeme z vrchu. Môžeme aj posypať kmín do zárezov. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 20 minút. Medzi tým rozohrejeme rúru na 225 °C. Vykysnuté bochníky odkryjeme a dáme do rozohriatej rúry a pečieme 225°C 15 min. Potom stiahneme teplotu na 150°C a dopekáme ešte cca 45 minút. Po upečení ešte horúci domáci zemiakový chlieb potrieme vodou.
Dobrú chuť – u nás sa za týmto chlebom len tak zapráši.
Martin Krekáň, zdroj – znovuspolu.com