Keď som sa vydala, začala som dosť priberať, lebo môj muž veľmi rád chystal studenú kuchyňu a nie vždy sa dalo takému jedlu odolať. Kombinoval kadečo, na čo som dovtedy nebola veľmi zvyknutá.
Asi po šiestich rokoch takéhoto plynulého priberania som povedala DOSŤ a doslova som prekopala naše stravovacie návyky. Opäť som vo veľkej miere zaradila do jedálnička zeleninu, vyradila som akúkoľvek obilninovú múku a výrobky z nej, nabehli sme na krabičkový systém – nosili sme si do práce svoje jedlo a začali sme sa stravovať 5 x denne po menších a zdravších porciách. Objavila som tiež výhody nízkosacharidového stravovania.
Je to pomerne rýchla kuchyňa zložená z jednoduchých jedál, ktoré sú sýte, zároveň výživné a tzv. „bezvýčitkové“. Aj keď si pripravíte niečo sladké. Napríklad fantastické mrkvovo orechové muffiny bez múky. Človek sa pri tomto type stravovania naje do sýtosti, nie je po jedle unavený, ako pri sacharidovej strave, a aj chuť na klasické sladké je výrazne menšia. Okrem týchto benefitov sme behom 4 mesiacov išli dolu aj s telesnou váhou – muž 22 kg, ja 16 kg, pričom sme vôbec nehladovali, len sme vymenili určité potraviny a niektoré sme úplne prestali konzumovať.
Pre mňa osobne to znamenalo získať ešte jeden výrazný bonus navyše – takmer úplne mi zmizla peľová sezónna alergia, ktorou som od malička roky veľmi každý rok trpela od mája až do konca augusta.
Fantastické mrkvovo orechové muffiny bez múky
Budeme potrebovať:
– 250 g orechová múka (môže byť aj zo slnečnicových alebo tekvicových semien, ja mixujem orechy v mixéri)
– 150 g postrúhaná mrkva
– 3 celé vajíčka
– 60 ml kokosový olej alebo rozpustené maslo
– 2 PL brezový cukor (xylitol alebo eurythritol)
– 1 ČL škorica alebo perníkové korenie
– 1 ČL mletá vanilka
– 1 ČL prášok do pečiva alebo jedlá sóda – bezfosfátové
– 50 g horká čokoláda – nadrvená (kto má rád, môže pridať aj 20 g strúhaný kokos)
Všetko zmiešať, dať do košíčkov (ja mám silikónové).
Pečieme 20 minút na 180 stupňov. Dobrú chuť