Je leto a všetci si potrebujeme oddýchnuť. Platí to aj v kuchyni.
Kto by už len chcel tráviť veľa času pri sporáku? Nikto. Ani ja nie. Rýchle recepty mám rada a tento dnešný sme vyskúšali v nedeľu. Hotovo do 25 minút a ešte aj chutilo… Grilovaná lahodná feta so zeleninou, ktorú pripravíte do 25 minút.
Rýchly recept aj pre neohlásené návštevy…
Ako hovorí názov receptu, budete potrebovať feta syr a zeleninu. Fetu je dobré kúpiť kvalitnú. My máme to šťastie, že náš dlhoročný priateľ vozí grécke produkty priamo na Slovensko. Keď objednáva tovar, niekedy dovezie aj feta syr. Fetu sme si teda objednali a kúpili u Štefana a jeho manželky v jeho prevádzke Oliva-Import. Ležala nám v chladničke niekoľko mesiacov. V nedeľu sme ju znovuobjavili. Zabudla som, ako recept pripraviť, ale Štefanova manželka Andrea mi pomohla.
Grilovaná lahodná feta so zeleninou – ingrediencie
Na prípravu pre 6 osôb budete potrebovať:
- Feta syr ( my sme použili rovno celé balenie – 1Kg)
- Rajčiny ( ideálne cherry, ale môžu byť aj klasické)
- Papriku ( 1ks zelená a 1 ks červená – hrubostenné)
- Cesnak ( nešetrite, my sme dali 5 strúčikov najkrájaných na tretinky)
- Olivový olej ( tu sme siahli zase po kvalitnom oleji od Štefana – extra panenský olivový olej)
- Korenie a soľ
Mimochodom, Štefan s manželkou prišli k nápadu podnikať s olejmi a bio kvalitnými produktami z Grécka, na dovolenke. Rozhovor nájdete TU.
Postup prípravy
Grilovaná lahodná feta so zeleninou
Feta syr nakrájate na hrubšie plátky. Do malých zapekacích misiek (my sme ich žiaľ doma nemali, ale nevzdala som to), naukladáte na dno nádob cesnak, nakrájanú zeleniu a polejete olivovým olejom. Poukladáte syr a na vrch každého syra dáte ešte polku cherry paradajky. Ja som paradajky na vrchu syra roztlačila, aby sa dobra prepojili s feta sytom. Okoreníte čiernym korením a keď máte, dajte aj čubricu. Andrea, ktorá mi recept dávala odporúča oregano. Posolíte, prikryjete alobalom a dáte do rúry vyhriatej na 185 stupňov Celzia. Môžete dať aj na 240 stupňov, ale ja som piekla aj tekvicu na „hornej polici“. Preto som zvolila nižšiu teplotu a zagrilovala som jedno i druhé na záver…
Na záver zagrilujete (už bez alobalu alebo bez vrchnáku zapekacej misky). Hotovo.
Grilovaná lahodná feta so zeleninou – servírujeme…
My sme Feta syr podávali aj so zapečenou maslovou tekvicou. Je to super ľahká príloha a navyše nie je kalorická.
K tomuto jedlu však neodmysliteľne patrí aj chutný chlieb, pretože to najlepšie vás čaká na dnes misky alebo taniera. Šťava, ktorá je zmesou oleja, zeleniny, suru a korenín.
Ak nemáte malé zapekacie misky, tak nevadí. Ja som použila dno veľkej misy z jánskeho skla. Trochu horšie sa to servírovalo, ale podarilo sa. Na večeru nezostalo prakticky nič…
Dobrú chuť a dajte vedieť, že či chutilo.