Čo tak urobiť klasický posúch? Že to zaberá veľa času? Aj ja som si to myslela.
Posúch bol kedysi bežná klasika
Keď som bola malá, babka pripravovala posúch niekoľkokrát do týždňa. Bola to klasická príloha k hustým polievkam. Na prípravu dvoch chodov nebolo jednoducho času. Recept na posúch od babky sa mi neuchoval, ale objavila som iný, ktorý sa tomu jej určite vyrovná.
Recept som získala od editorky mojej knihy – Soni Borušovičovej, ktorá vedie Literárny dom a pomáha ľuďom, keď si chcú vydať knihu. Vybrala som sa za ňou do malebnej dedinky – do Veľkých Krštenian. Nie kvôli receptu samozrejme. Išla som tam kvôli knihe. V jednej chvíli Soňa hovorí, že ide pripraviť cesto na pizzu. Najprv som skoro odpadla, lebo som bola hladná a hovorím si, že toto bude nadlho. Zomriem od hladu, kým to vykysne! Ale veru nie. Išlo to rýchlo.
To, že napokon recept používam ako základ posúch je príbeh mne vlastný. Cesto sa mi zdalo tak univerzálne, že som to riskla. A voilá, posúch bol na svete.
Hrnčekový posúch, ktorý pripravíte 1.2.3.? Nech sa páči.
Výhodou receptu je to, že nepotrebujete váhu. Stačí vám hrnček. Ja používam hrnček s objemom 0,4 litra. Super správou je, že si na prípravu posúcha nemusíte rezervovať veľa času. Skúste si predstaviť, že vám zavolá kamarátka či môže prísť na návštevu. Tak o pol hodinu.. No a tento čas úplne stačí… Neveríte? Poďme na to…
Na prípravu hrnčekového posúchu budeme potrebovať
CESTO na posúch
Hrnček polohrubej múky
Hrnček hrubej múky
1/2 balenia kvasníc
Jeden a pol hrnčeka vlažnej vody
Lyžicu cukru
Lyžicu soli
Pol hrnčeka oleja
Pol kávovej lyžičky čierneho korenia
Všetky ingrediencie zmiešame dovedna. Vznikne nám pomerne tekuté cesto na posúch, nebojte sa toho. Toto množstvo je na veľký plech. Ak máte menší plech, zoberte menší hrnček. Ak budete pripravovať cesto na pizzu, tiež vám postačí menší hrnček, aby bolo cesto tenké.
Plnka na hrnčekový posúch
3 smotany (alebo 1 smotana a dva biele jogurty… podľa toho, čo doma máte)
Polovica bryndze ( cca 65 gramov) – alebo nastrúhaný či plátkový syr
3 vajíčka
Kávovú lyžičku soli
Štipka čierneho korenia
10 dkg slaniny nakrájanej na malé kúsky
Všetko okrem slaniny zmiešame dovedna a plnka na posúch je hotová!
Ako ďalej s posúchom?
Na cesto poukladáme kúsky na jemno pokrájanej slaniny. (Naposledy nakrájal slaninu manžel a trochu to prehnal s množstvom – stačí polovica – držte sa receptu!)
Zalejeme plnkou a dáme do vyhriatej rúry (cca 180 stupňov – záleží od rúry).
Pečieme približne 20 – 30 minút. Povrch posúcha musí chytať zlatistú farbu a zo spodu musí byť posúch tiež zlatistý.
Hotovo…
Teraz v zimnom období môžete posúch ponúknuť priateľom k bielemu vínu alebo použijete ako prílohu k hustej polievke (fazuľová, šošovicová, cícerový guláš…)
Keďže som autorkou knihy Kam miznú vaše peniaze, dovolím si priložiť aj rozpočet:
3 smotany, 3 vajíčka 1/2 kvasníc : 1,40€
Múka: 0,3€
Slanina cca: 1,00€
Pol balenia bryndze: 0,60€
Olej: 0,4 €
Celkom rozpočet na suroviny potrebné na posúch cca: 4,00€
Cesto samozrejme môžete použiť aj na prípravu pizze podľa vašej chuti. Výhodou je, že nemusíte čakať, kým vykysne. Urobí sa to „samo“ v rúre pri pečení. Na začiatku som vám sľúbila Hrnčekový posúch, ktorý pripravíte 1.2.3. Verím, že sľub som aj dodržala…
My sme mali posúch aj ku kapustnici.
Dobrú chuť
Martina Valachová