Hubová polievka z masliakov – originál kulajda
Robili ste už niekedy kulajdu? Ja som ju robila z masliakov obyčajných, čo je veľmi kvalitná, chuťovo výrazná huba. Vďaka jej prirodzenému slizu vytvorí štruktúru, ktorá povýši túto polievku na top úroveň.
Sama o sebe je kulajda pýchou českej kuchyne.
A kedže sezóna húb je v plnom prúde, tak ponúkam inšpiratívny recept ako ich spotrebovať.
Recept – Originál kulajda hubová polievka z masliakov
- Cca 700g masliakov
- 3 väčšie zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- maslo
- mleté čierne korenie
- celé nové korenie
- bobkový list
- kôpor
- vývar
- 250 ml sladkej smotany, alebo mlieko 400ml
- zemiakový škrob
- 1lyžica cukru
- ocot
- soľ
Hubová polievka z masliakov – originál kulajda – postup
Masliaky očistíme a následne pokrájame. Aby sme ich neznehodnotili, kedže majú dužinu ako špongia a pod tečúcov vodou by sa napili, tak najideálnejšie je to urobiť len navlhčenou servítkou. Zemiaky pokrájame na kocky.
Na olivovom oleji a lyžici masla opražíme cibuľu do sklovita, pridáme pokrájané masliaky, chvíľu orestujeme a následne pridáme zemiaky, tiež mleté čierne čierne korenie, popučený cesnak a po chvíľke restovania zalejeme horúcim zaleninovým vývarom.
Pridáme cca 3 bobkové listy a nové celé korenie podľa chuti a varíme do takmer zmäknutia.
Medzitým do hladka vymiešame zemiakový škrob v sladkej smotane, pre ľahšiu verziu v mlieku, prípadne pre fajnšmekrov kombináciu oboch. Vlejeme do polievky a necháme povariť do úplného zmäknutia. Pridáme buď čerstvý alebo sušený kôpor.
Odstavíme a osladíme kryštáľovým cukrom, dochutíme octom, prípadne soľou (podľa toho, aký slaný je vývar, ktorý sme použili).
My sme kulajdu zjedli – len sa po nej zaprášilo. Úplne som zabudla na fotografiu. Tak nabudúce…
Nemáte masliaky a neviete, kde ich nájsť?
Masliak obyčajný rastie zvyčajne v húfoch od mája do novembra, najčastejšie pod dvojihlicovými borovicami, najviac v nížinných boroch, ale aj v pásme kosodreviny. Je to kozmopolitický druh, vyskytuje sa na všetkých kontinentoch, kde rastú dvojihlicové borovice. U nás je všeobecne rozšírený. My sme ich zbierali na Záhorí.
Masliak je naozaj výborná jedlá huba, ľahko stráviteľná, vhodná do polievok, omáčok, ale aj na nakladanie do octu v zmesi s inými hubami a na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby. Je to najchutnejší masliak vôbec. Nakladané masiaky som odfotiť stihla…
Pozrite si aj iné naše recepty s príbehom
https://www.40plus.sk/category/recepty-s-pribehom/