Stevia spúšťa v tele klamlivý proces podobne ako umelé sladidlo aspartám…
„Stevia je bylinka, ktorá je veľmi sladká. Veľa ľudí nechce konzumovať cukor (nielen diabetici) a konzumuje steviu. Ale pri stevii si treba dať pozor. Ak ju konzumujete raz za čas, je to v poriadku. Ale ak ju nahradíte, a dokonca máte na nej postavené mlsanie, nie je to dobre. Stevia v istom ohľade funguje podobne ako umelý cukor. Samozrejme, je to bylinka, nemá v sebe chémiu ako aspartám, ale spúšťa v tele podobné reakcie ako umelé sladidlá.“ Upozoňuje Ivana.
Aké reakcie to sú?
„Ak si dáte do úst steviu, telo sa nachystá, že dostane cukor. Ten však neprichádza. Prichádza iba sladká chuť. Telo ale zníži krvný cukor, a následne je hladina krvného cukru nízka. Preto následne vypumpuje cukor z krvi cez stresovú reakciu do tela. Stevia u človeka zvyšuje chute na sladké a môže sa po nej priberať.“ Dodáva mikrobiologička.
Čo teda môžu ľudia, ktorí chcú obmedziť cukor a nechcú používať aspartám alebo steviu robiť?
Odporúčanie je tzv. rapadúra, ďatlový sirup, čakankový sirup, kokosový cukor, med. Je lepšie vybrať si tieto sladidlá v malom množstve, ako klamať telo umelým sladidlom alebo zvýšeným konzumovaním stevie.
Celý rozhovor s Ivanou Stenzlovou nájdete na kanáli ODznova. Sledovať ho môžete aj tu. Načasovaný je priamo od pasáže o stevii…
Ak vás pasáž zaujme, pozrite si celý rozhovor.
Pripravila: Martina Valachová