Je lepok jed? Alebo ide o trh s bezlepkovými potravinami? Čiže biznis?

Je lepok jed? Alebo ide o miliardový trh s bezlepkovými potravinami? Čiže biznis?

Investigatívny dokument o vzniku a vzostupe nového lukratívneho obchodu s bezlepkovými potravinami je do 25.1.2024 dostupný v archíve RTVS. Ide o skutočnú pohromu alebo o miliardový biznis, ktorý stvoril kapitalistický marketing?

Ako sa mohlo obilie zrazu zmeniť na jed? A stal sa z neho zrazu verejný nepriateľ?

Obilie je prazáklad stravy civilizácií. Dnes sa však zdá, že je to (podľa správ a reklám) jedovatá potravina. Prečo sa obilniny, ktoré od nepamäti tvorili základ ľudskej stravy, stávajú pre čoraz viac ľudí nepriateľom? Napriek tomu, že neznášanlivosť lepku trápi čoraz väčšiu časť populácie, jej pôvod dodnes ostáva zdrojom kontroverzií. Svetový trh s bezlepkovými potravinami prekonal už v roku 2018 15 milárd EUR.




Ako je možné, že naše telá odrazu začali odmietať lepok, ktorý ľudstvo konzumuje už viac ako tisíce rokov?

Môžu byť zdrojom problémov rapídne zmeny v našom životnom štýle a stravovacích návykoch? Alebo ide o biznis? Prsty v tom mala na začiatku ( po vojne) Rockefellerova nadácia. Oplatí sa pozrieť si dokument a popremýšľať…

Chlieb každodenný daj nám dnes…

Dokument som našla aj na YouTube. Pozrieť si ho môžete aj tu…

Pripravila: Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať