Od letných plodov po jesenné pochúťky. Poďme mixovať
Jedným z dôvodov, prečo mnohí z nás milujú leto, je dostupnosť šťavnatého, farebného, chutného a voňavého ovocia. Tento trend pokračuje aj v jeseni, keď dozrieva ďalšie ovocie.
Pripravili sme pre vás recepty na lahodné džemy, sirupy, sorbety a ďalšie mixované pochúťky, pri ktorých sa vám zíde ponorný mixér. Už vám nič nestojí v príprave maškŕt pre celú rodinu!
Tyčový mixér s príslušenstvom urobí z prípravy sladkých ovocných dobrôt zážitok, ušetrí váš čas i energiu. Tyčový mixér disponuje pestrou paletou nadstavcov, ktoré využijete nielen pri mixovaní, ale aj krájaní, sekaní, mletí a mnohých ďalších činnostiach.
Recepty na mixované pochúťky, pri ktorých sa vám zíde ponorný mixér
Letné ovocie, ako napríklad maliny, čučoriedky, jahody, slivky či broskyne sú vhodné na konzervovanie a prípravu sladkých dobrôt, ktoré v zime oceníte. V jeseni zasa dozrievajú jablká a hrušky. Tieto ovocné plody sú chutné, ale aj bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály. Pripravte si tyčový mixér a pustite sa spolu s nami do práce!
Ovocné džemy
Ovocné džemy sú jedným z dvoch najchutnejších spôsobov, ako spracovať letné a jesenné ovocie a uchovať ho na zimné mesiace. Napríklad na prípravu jahodového džemu budete potrebovať 1 kg čerstvých jahôd, 500 g cukru, šťavu a kôru z jedného citróna. Avšak použiť môžete akékoľvek ovocie. Čo sa týka množstva cukru, ak máte radi menej sladké džemy, pokojne ho použite menej.
Ako na to? Jahody umyte. Dajte pozor, aby medzi nimi neboli nahnité kusy, pretože môžu celú vašu námahu zmariť. Do hrnca spolu s nimi pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru. Zmes na miernom hrnci varte dovtedy, kým sa nerozpustí. Kvôli získaniu jemnej konzistencie môžete použiť tyčový mixér.
Keď začne zmes vrieť, znížte teplotu a varte ju ďalších 20 – 30 minút. Horúci džem dajte do sterilizovaných pohárov, dobre ich uzatvorte, ideálne novými vrchnákmi a poháre otočte hore dnom. Potom ešte skontrolujte vrchnáky, či dobre držia a až potom džem uskladnite do tmavej a chladnej miestnosti.
Ovocné sirupy
Domáci sirup je ideálny na prípravu osviežujúcich nápojov. Môžete si ich vyrobiť z bobuľového ovocia, ako sú napríklad čučoriedky. Čučoriedky sú bohatým zdrojom železa, vitamínu C i antokyánov. Časť z nich sa zachová aj po tepelnej úprave, a preto je príprava čučoriedkového sirupu dobrou voľbou.
Ako na to? Prichystajte si 1 kg čučoriedok, 500 ml vody a 300 g cukru. Najprv čučoriedky umyte, dajte do hrnca s vodou a varte domäkka. Po uvarení použite tyčový mixér na rozmixovanie a zmes ešte prepasírujte. Do sirupu pridajte cukor a varte, kým sa cukor nerozpustí a sirup nezhustne. Horúci nalejte do fľašiek a skladujte v chladničke.
Sorbety
Z letných a jesenných plodov si môžete pripraviť osviežujúci sorbet, veď aj jesenné teploty bývajú príjemné. Využite napríklad maliny – mnohé odrody bohato rodia až do neskorej jesene. Okrem pomocníka v podobe tyčového mixéra potrebujete 400 g malín, 100 g cukru a šťavu z jedného citróna.
Ako na to? Maliny dajte do mixéra spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mixujte dovtedy, kým nezískate hladkú konzistenciu. Sorbet dajte do mrazničky. Ak chcete predísť vzniku ľadových kryštálov, zmes každých 20 minút premiešajte vidličkou.
Smoothie
Smoothie sú všestranné pokrmy, ktoré môžete urobiť z akéhokoľvek ovocia. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, antioxidantov i vlákniny, ale aj ovocného cukru. Preto sú vhodnou voľbou ako zdroj energie pred tréningom alebo náročnou fyzickou aktivitou.
Jesenné smoothie môže vyzerať nasledovne: Ponorným mixérom zmixujte jablko nakrájané na kocky, ½ banánu, 200 ml mandľového mlieka, hrsť špenátu a 1 lyžicu medu. Mixujte dohladka. Ak máte radi chladnejšiu verziu, smoothie dajte na niekoľko minút do chladničky.
-Infoservis-