Keď môj otec prišiel o prvý prst na nohe kvôli cukrovke, bol to šok.
Pochopiteľne, zľakla som sa do hĺbky duše.
Dovtedy ma netrápilo, že som sa napchávala cukrom. No v ten deň som sa polopatisticky presvedčila, kam až nás nesprávna strava môže doviesť.
Práve okolo štyridsiatky prichádza podľa mňa ten najvyšší čas spamätať sa. Prehrešky, ktoré organizmus v pohode zvládol v mladosti, nám začnú prevažovať misky váh medzi zdravím a chorobou na tú nesprávnu stranu.
Počas dlhých rokov som prelúskala množstvo kníh o zdravej strave a sama som aj jednu napísala. Všetky poznatky som testovala a vyberala som si naozaj len to, čo funguje.
Výsledky môjho výskumu ma potešili. Zdá sa, že nielen mne prospieva stredomorská strava, ale že stredomorská diéta predstavuje zdravé stravovanie pre mnohé ďalšie ženy v zrelom veku.
Ako vyzerá zdravé stravovanie v praxi
V prvom rade musíme obrátiť stereotypný obsah taniera. Na Slovensku sme zvyknutí na veľký kus mäsa a k nemu ako doplnok nejakú prílohu. Malo by to byť presne naopak. Základ každej porcie by mala obsahovať zelenina – a ak to neviete bez mäsa vydržať, potom si ho dať ako malú prílohu k tej zelenine.
K tomu je pre zdravé stravovanie vhodné dať si každý deň za hrsť orechov, ideálne v pôvodnom stave aj so šupkou a poriadne pohrýzť. Tiež je dobré do stravy začleniť strukoviny a fermentované potraviny (v našich podmienkach je ideálna bryndza, prípadne kvasená zelenina).
Mnohí radia zdravé raňajky medzi najdôležitejšie jedlo dňa. Dôležité je riadiť sa vlastnými pocitmi. V každom prípade by mali byť pestré, plné energie, z ktorej môžeme čerpať celý deň. Obľubujem rozmixovaný špenát v zelenom smoothie aj kašu z ovsených vločiek. O vitamíny a minerály sa postarajú rôzne olejnaté semienka (chia, ľanové, slnečnicové, tekvicové), spolu s trochou ovocia.
Obed môže byť výživný, ale nie ťažký. Veľká porcia mastnejšieho jedla môže spôsobiť únavu a vy budete pociťovať stratu vitality ešte hodiny po najedení. Telo by sa totiž snažilo stráviť, čo ste zjedli a spotrebovalo na to viac energie, ako zo stravy dokáže získať.
Keď sme po obede vyčerpaní, často siahame po káve, ktorá vyženie všetku krv naspäť do hlavy, aby sme dokázali fungovať efektívne ešte aspoň chvíľu. To je začarovaný kruh, z ktorého nás vyvedie jedine zdravé stravovanie. Preto aj základ ľahkého obeda by mala tvoriť opäť zelenina, v ideálnom prípade doplnená o ryby alebo vajcia.
Na večeru je lepšie dať si bielkoviny, aby telo malo materiál na opravu a stavbu buniek, čo robí počas spánku. Organizmus sa môže počas spánku naplno venovať údržbe, aby naše telo fungovalo ako dobre naolejovaný a nastavený stroj.
Jedzte rozumne
Aj tráviace ústrojenstvo potrebuje pauzu a preto sa odporúča jesť maximálne dve hodiny pred spaním. Ľahká večera nám umožní počas spánku dobre si oddýchnuť a naše telo sa stihne do rána zregenerovať. Ak to na večeru s jedlom preženieme, prejaví sa to ako problém so spánkom (s plným žalúdkom sa veru nespí dobre), zlými snami, tráviacimi ťažkosťami a v neposlednom rade priberaním na váhe. Keďže mäso sa trávi veľmi dlho, mojim základným pravidlom je nikdy ho nejesť na večeru.
Správnou úpravou jedla zase zachováte viac jeho výživovej hodnoty. Vyznávači RAW pracujú najmä so surovými potravinami. Pre skutočne zdravé stravovanie to podľa mňa nie je nevyhnutné, no napriek tomu začleňujem surové potraviny do svojej stravy. Ideálna je tiež príprava jedla na pare, s malým množstvom oleja. Určite zabudnite na vyprážanie. Hoci nás to zvádza, takto pripravené jedlo obsahuje karcinogény a je návykové.
Nesmieme tiež zabúdať na základné pravidlo pre zdravé stravovanie – všetko s mierou. Pri správne vyváženej a zdravej výžive sa občasných prehreškov nemusíme obávať, ale pokúsme sa namiesto sladkostí schrúmať radšej za hrsť orechov či si dopriať kúsok kvalitnej horkej čokolády.
Čím má organizmus viac rokov, tým ťažšie si vie z potravy vyťažiť všetky živiny. Ideálne je jesť naozaj čo najrozmanitejšiu stravu, aby si našiel všetko, čo potrebuje. Veď dnes máme naozaj na výber. Pestrá strava nám pomôže udržať sa fit a žiť dlho v zdraví.
Každé jedlo si poriadne užite, nehádžte ho bezmyšlienkovite do seba. Pred jedením ho ovoňajte, pomaly vychutnávajte a nezabudnite ho dobre pohrýzť.
Dobrú chuť!
Mňa zatiaľ prízrak cukrovky nedobehol, ale viem, že ak poľavím zo zdravého stravovania, rýchlo ma dolapí.