Kedy naposledy ste robili ryžový nákyp? Hrnčekový, dozlata upečený nákyp podľa overeného receptu
Petru som spoznala vďaka Zuzke. A nieže by sme sa bavili o varení, ale raz v piatok nás v našej uzavretej skupinke provokovala ryžovým nákypom. V detstve som ho milovala, ale dlhšie som ho nerobila. Čo dlhšie. Ryžový nákyp sme nemali doma roky. Akosi sme zabudli. Tak som si vypýtala recept a možno tento ryžový nákyp zapasuje aj vám.
Čo potrebujeme na prípravu ryžového nákypu?
- 1 hrnček ryže
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček vody
- 125 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 5 vajec
- 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
Postup prípravy / ryžový nákyp – hrnčekový recept
Hrnček ryže uvarte – pridajte hrnček vody, hrnček mlieka, štipku soli. Ešte do horúcej ryže vmiešajte maslo a vanilkový cukor. Všetko dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si vyšľahajte 5 bielkov. Zvlášť vyšľahajte 5 žĺtkov s kryštálovým cukrom.
Keď je ryža takmer vychladnutá, ručne do nej vmiešajte žĺtkovú zmes a nakoniec jemne zapracujte sneh z bielkov.
Hotovú zmes vylejte na maslom vymastený a strúhankou/múkou vysypaný plech. Prvých 10 minút pečte pri 200 stupňoch, potom znížte teplotu na 150-160 st. a dopečte cca 20-30 minút.
Podávajte preliate so šťavou zo zaváraniny a kúskami ovocia.
„U nás najobľúbenejší je mix marhúľ a sliviek, ale aj čerešne či broskyne,“ dodáva Petra.
Dobrú chuť!
Pripravila: Martina Valachová
P.S. : Neodolala som a urobila som ho. Je fantastický! Ja som dala aj lyžičku džemu.
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/