Mám doma tri deti, ktoré asi rovnako ako všetky deti na svete, majú radi sladké. To už samotné predurčuje k tomu, že kupovať koláče (nielen) na Vianoce by bolo hriech.
Musím sa priznať, že deti odmalička pri pečení pomáhajú. Je to naša spoločná chvíľa, z ktorej sa tešíme už niekoľko rokov. Samozrejme, že koláčiky sa dajú aj kúpiť. Pri pečení sa však spolu zabavíme, porozprávame a navyše vôňa sa nesie celým našim príbytkom.
Dva recepty, ktoré robíme pravidelne sú klasické vianočné medovníčky a linecké koláčiky. Prečo? Máme ich radi a navyše ide o recepty, ktoré vieme pripraviť spoločne.
Medovníčky
200 gramov medu – lyžicu vždy riadne očistiť od medu, aby sa ho do cesta nedostalo viac ako je potrebné
600 gramov hladkej múky
150 gramov margarínu
100 g práškový cukor
3 kusy vajcia
3 čajové lyžičky škorice
2 lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 čajová lyžička perníkového korenia
1 kus citronóva kôra – nastrúhaná
Inštrukcie
Zmiešajte všetky ingrediencie do cesta a nechajte v chladničke cez noc odpočinúť. Nasledujúci deň cesto rozváľajte na hrúbku 5 mm a formičkami povykrajujte koláčiky. Uložte ich na formu na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajcom, prípadne ozdobte orieškom, cukríkom, alebo ich nechajte bez dekorácie.
Pečte pri 180°C do čokoládovo-hneda. Po vychladnutí ich prípadne ozdobte tradičným spôsobom; t.j. vymiešajte bielko s cukrom, vzniknutou glazúrou naplňte mikroténový sáčok, v rožku spravte dierku a môžete zdobiť. My sa na zdobenie chystáme o týždeň:)
Linecké koláčiky
Tento receptík sa ľahko zapamätá, už len kvôli hmotnostiam 3,2,1. Teda presne povedané 300, 200 a 100 gramov.
300 gramov hladkej múky
200 gramov margarínu alebo masla
100 g práškový cukor
1 žĺtok
citrónová kôra
10g vanilkového cukru
Všetky suroviny zamiesime na cesto. Rozvaľkáme a vykrajujeme koláčiky podľa nálady či vkusu. Poukladáme na plech a pečieme v rúre na 180-200 stupňoch približne 5-7 minút.
My zvykneme linecké koláčiky zlepiť s džemom a posypať práškovým cukrom.
Koláčiky zdobíme tesne pred Vianocami. Prečo? Niekedy totiž zvyknú zmiznúť hneď po upečení. Pre Vianocami už začíname byť prejedení a na rad príde i zdobenie!
Krásny adventný čas vám želá,
Radi varíte a pečiete? Podeľte sa s našimi čitateľmi o recept s vašim príbehom. Tešíme sa ne!