Koložvárska kapusta podľa klasického receptu, ktorá zasýti celú rodinu + rozpočet. Pripravte si ju spolu s nami.

Koložvárska kapusta podľa klasického receptu

Koložvárska kapusta podľa klasického receptu

Aj vy máte radi recepty, ktoré sú pomerne rýchle, zasýtia celú rodinu a navyše sú aj v rozpočte, ktorý vás nezruinuje? Takýmto jedlom je podľa mňa aj koložvárska kapusta podľa klasického receptu. Dnes vás preto chcem inšpirovať receptom na prípravu klasika koložvárskej kapusty.

Koložvárska kapusta je jedlo, ktoré priam zbožňujem.

Vždy, keď ho varili v jedálni, kde som pracovala, bola to pre mňa jasná voľba. Nikdy som tento recept doma nepripravovala, až kým som nerozprávala s mojou kamarátkou, ktorá mi vysvetlila, že je to jednoduché. Podelila sa s mnou o tento klasický recept na prípravu koložvárskej kapusty, a verím, že ho vyskúšate aj vy. Poďme na to.

Ingrediencie na koložvársku kapustu

  • pol kila kyslej kapusty
  • 200 g ryže
  • pol kila mletého mäsa
  • klobása ( nemusí byť, ale ja dávam domácu)
  • 3 kyslé smotany
  • 3 vajcia
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie

Postup prípravy koložvárskej kapusty

Aj keď sa môže zdať, že príprava je zdĺhavá, neverte tomu.

Pripravte si ryžu. Ja ju zvyknem uvariť len do polomäkka, pretože v rúre pri pečení koložvárskej kapusty ryža ešte dôjde. Varím ju klasicky v osolenej vode.

Keď máte trochu vývaru, tak super. Ak nie, pridajte trochu vegety ( používam bez chemických prísad).

Pokiaľ sa varí ryža, osmažím dve veľké cibule pokrájané na kocky alebo na kolieska a pridám pol kila mletého mäsa. Zvyknem aj na koložvársku kapustu kupovať mäso s nižším obsahom tuku –  miešané bravčové s hovädzím. Mäso opekám na panvici cca 15 minút. Nakoniec pridám ešte pretlačené strúčiky cesnaku – podľa chuti cca tri. Cesnak pridávam nakoniec, aby nezhorkol. Ale to asi viete aj vy.



Pripravíme si nádobu na pečenie. Ja osobne používam na pečenie koložvárskej kapusty jánsku misu.

Koložvárska kapusta podľa klasického receptu

Koložvárska kapusta podľa klasického receptu – postup vrstvenia 

Dno nádoby vymastím bravčovou masťou (jemne, stačí lyžica masti). Začnem ukladať jednotlivé vrstvy. Kapusta (tretina množstva), polovica ryže a polovica pripravenej zmesi mäsa a cibule, polovica klobásy nakrájaná na tenké krúžky. Vrstvu zalejem pripravenou zálievkou z kyslej smotany a troch vajec (tri smotany a tri vajcia rozšľahané ručne). Pokračujem druhou vrstvou. Kapusta, ryža, mäso, klobáska a tretina zálievky. Nakoniec pokryjem pripravenú koložvársku kapustu poslednou tretinou kyslej kapusty a zalejem zvyšnou časťou smotanovej zálievky.

Zakryjem vrchným dielom jánskej misy a dám piecť do rúry na približne 40 minút, pri teplote 175 stupňov.

Ak nemáte jánsku misu, prikryte nádobu v ktorej pečiete koložvársku kapustu alobalom. Nakoniec zvyknem misu odkryť a ešte zagrilujem na minútku dve. Opatrne. Raz som zabudla a katastrofa bola na svete.. Viete si predstaviť…

Hotovo.

Pripravenú koložvárskú kapustu rozdelíme na časti a servírujeme.

Ako príloha poslúžia klasické varené zemiaky s troškou masla. Ja zvyknem koložvárskú kapustu jesť bez prílohy. Veď je v nej všetko: – )

Rozpočet – Koložvárska kapusta podľa klasického receptu

Koložvárska kapusta je vďačné jedlo aj z hľadiska rodinného rozpočtu. Keďže som zástancom rozumného hospodárenia a napísala som aj knihu Kam miznú vaše peniaze, tak si neodpustím uviesť aj rozpočet.

Kapusta: 1,50 €

Mleté mäso: 3,00 €

Smotany a vajcia: 3 €

Klobása: 1,50 €

Ryža + cibule: 0,80€

Celkom: 9, 80 € 

Z tohto množstva vám vyjde 8 porcií.

Dobrú chuť.

Martina Valachová

A ozaj… vedeli ste prečo je Koložvárska kapusta koložvárskou?

Veľmi obľúbeným ryžovým jedlom, hlavne na južnom Slovensku je Koložvárska kapusta. Toto kapustovo ryžové jedlo by som avšak radšej zaradil na východné Slovensko. To bolo spolu so Sedmohradskom v 16. a 17. storočí spoločným regiónom východného Uhorska aj vďaka rodákovi zo Spišu, čiže čistokrvnému Slovákovi, uhorskému kráľovi Jánovi Zápoľskému. Maďarský národovci radi tvrdia, že vznik Koložvárskej kapusty patrí na územie Maďarska a že Koložvárska kapusta je maďarským národným jedlom.

Lenže pravda je opäť iná, lebo jej pôvod patrí bezpochyby na územie Transylvánie. Sedmohradsko (Transylvánia) so svojim hlavným mestom a rodným mestom ďalšieho uhorského kráľa Mateja Korvína, sa nazýva Cluj (rumunsky), Kluž (slovensky), Kolozsvár (maďarsky), Klausenburg (nemecky). Takže toto slávne mesto dalo tomuto jedlu svoje meno a aj recept. Preto by sme aj my na Slovensku mali používať správny sedmohradský názov Kapusta a la Kluž, podľa originálneho názvu Varsa a la Cluj, čiže Klužská kapusta.

Uvádza sa tu: https://www.facebook.com/aristologie/

Mohlo by vás zaujímať