HOKAIDÓ? Prečo ho jesť + recept – krémová tekvicová polievka
Často sa ma ľudia pýtajú, čo vlastne jedávame so synom a prečo sa stravujem spôsobom, akým sa stravujem? Odmietnutím klasických „mňamiek“, čo bežne rodičia ponúkajú okolitým deťom, ako keksy, lízanky, mliečne čokolády, tropické ovocie a podobne, som často považovaná za čudnú. No moja odpoveď, že prečo to robím, je úplne jednoduchá: „PRE ZDRAVIE!“. Stravu totiž považujem za jeden z pilierov. A na jeseň do môjho repertoáru patrí aj krémová tekvicová polievka…
„Čo telu dáš, to ti aj s úrokmi vráti.“
Náš jedálniček je veľmi pestrý, dbám na to, čo a kedy jeme, či počas dňa alebo ročného obdobia. Držím sa hlavne princípu „jesť lokálne a sezónne“, termodynamiky jednotlivých potravín a stopku majú spracované potraviny, konzervačné látky a cukor.
A nám sa to minulý rok vrátilo v podobe, že sme neboli u žiadneho doktora ani raz.
Jeseň a zima sa pre mňa spája s tekvicou, a preto nesmie chýbať ani v mojom jedálničku, nakoľko je vhodná či na slano, alebo na sladko. Maslová a hokaidó tekvica, ako oranžová zelenina, je bohatá (okrem iného) na vitamín A, ktorý je dôležitý v boji proti infekčným ochoreniam, čo je v chladnom a sychravom, často meniacom sa počasí veľmi dôležité.
BENEFITY TEKVICE
- Oranžovo sfarbené plody obsahujú hlavne karotenoidy. Tieto sú rastlinného pôvodu a sú to vlastne prekurzory vitamínu A. V našej pečeni sa menia na prospešný vitamín A.
- Ako oranžová zelenina, je tekvica bohatá na karotenoidy, ktoré sú silnými fytochemikáliami v oranžových plodoch, a sú prvkom, ktorý dáva plodom farbu.
- Karotenoidy opravujú DNA a sú prevenciou pred rakovinou a ochoreniami srdca.
- Oranžové plody poskytujú telu potrebné množstvo draslíka a vitamínu A, rozpustného v tukoch, ktorý pomáha pri:
- ochrane buniek – spomaľuje starnutie – tvorba nových buniek
- je silným antioxidantom
- významne napomáha využiť bielkoviny v tele
- chráni všetky sliznice – očí, nosa, pľúc
- chráni pokožku
- chráni proti infekciám
- Taktiež sú známe pre vysoký obsahu vitamínu C vo väčšine z nich.
- V rastlinnej forme nie je možné sa vitamínom A predávkovať.
Krémová tekvicová polievka
PRÍSADY:
- maslová tekvica
- 3-4 mrkvy
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 ml bio kokosového mlieka (1 konzerva)
- 100 g brokolice
- 4 PL strúhaného kokosu
- 3 PL kokosového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 1-2 cm zázvoru
- 1-1,5 l vody
POSTUP:
Umytú, prekrojenú na polovice a vyčistenú tekvicu dáme piecť do rúry na 40 min., pri 180 stupňoch. Dužinu vydlabeme. Vo veľkom hrnci rozohrejeme kokosový olej a orestujeme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájanú mrkvu, opäť chvíľu restujeme, pridáme tekvicu. Takto pripravenú zmes zalejeme prevarenou vodou, pridáme zázvor, osolíme, okoreníme a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Nakoniec vymixujeme s kokosovým mliekom.
Na panvici orestujeme nakrájanú brokolicu (môžeme použiť aj mrkvu či hríby) a dochutíme najemno nasekaným cesnakom, osolíme, okoreníme. Na druhej panvici mierne dozlatista opražíme strúhaný kokos so štipkou soli.
Môžeme podávať. Do stredu taniera poukladáme orestovanú zeleninu, okolie zalejeme krémovou polievkou a dozdobíme kokosom. K zelenine môžeme pridať obilninu (napríklad basmati ryža, bulgur atď.) a polievka poslúži ako plnohodnotný obed.
Ďalšie dva tekvicové recepty prinesiem nabudúce. Dobrú chuť!
Autorka je športovkyňa a trénerka
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/