Kuchárske knihy – Ramsay a Oliver. Gastrozážitok si pripravíte aj doma.
Priznám sa, že rada varím. Ale ako každá žena, najväčší problém vidím v nápade, čo uvariť, a v neporiadku, ktorý po varení zostane. V mojej knižnici nájdete niekoľko kuchárskych kníh, pretože aj v súčasnej dobe si rada listujem v tlačenej kuchárke plnej krásnych fotografií jedál od výmyslu sveta. Nedávno vyšli vo vydavateľstve Slovart dve takéto knihy z dielne svetových šéfkuchárov – Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho.
Jamie Oliver: Zázraky v jednom hrnci, Slovart / Minimum surovín a umývania, ale maximum chuti
To je slogan najnovšej knihy receptov Jamieho Olivera. Britský kuchár vyvolal v gastronómii celosvetovú revolúciu. Keď ho v roku 1999 televízna produkcia kanálu BBC oslovila s vlastnou kuchárskou šou Kuchár bez čapice (The Naked Chef), mal len 24 rokov. Svojím osobitým štýlom komunikácie počas varenia rýchlych a chutných pokrmov si okamžite získal tisícky fanúšikov. Kuchárske knihy, reklamy, sieť reštaurácií a vlastné televízne show ho zaradili medzi najbohatších šéfkuchárov na svete.
Jamie však nie je len kuchár a biznismen, má za sebou niekoľko pozoruhodných projektov. Od roku 2002 v rámci svojho konceptu Fifteen školí každoročne 15 mladých ľudí zo znevýhodneného prostredia a zaúča ich do tajov varenia. Ďalšou kampaňou dosiahol, že britský parlament dáva viac peňazí na zlepšenie stravovacieho systému v školách. Jamie Oliver je, jednoducho, pojem. Či vám je sympatický, alebo nie, nemožno mu uprieť, že pozdvihol kuchárstvo na pozíciu životného štýlu. Som rada, že na Slovensku vyšla v Slovarte ďalšia jeho kuchárska kniha s výstižným názvom – Zázraky v jednom hrnci.
Jamieho filozofiou je variť s pôžitkom, čo sa však dá, len ak navaríte v krátkom časovom rozpätí a v kuchyni nezostane ako po výbuchu. Recepty v knihe sú zostavené tak, aby ste nemuseli použiť zbytočne veľa riadu, pripravili jedlá bez stresu a vedeli si vopred naplánovať nákup surovín. Jamie v úvode knihy tvrdí, že náklady na prípravu polovice receptov z knihy sa zmestia do sumy 2,50 €.
Predstavuje jedlá z kvalitného mäsa, ale aj bezmäsité lahôdky.
8 surovín, jedna nádoba, tabuľka kalorických hodnôt každého pokrmu a fotografia, z ktorej sa vám zbierajú slinky. Jamie varí zo surovín, ktoré nájdete aj v našich obchodných reťazcoch. Jednoduché jedlá ako rozmarínové pečené kurča či šalát z červenej kapusty striedajú delikatesy – špagetová frittata a cajunský kurací pekáč. Hravé, farebné, rýchle a jednoduché recepty sú rozdelené do deviatich kapitol. Bonusom je niekoľko strán s radami o tom, aké potraviny si vyberať a ako ich správne skladovať. V poradí 27. kuchárska kniha ponúka opäť množstvo nových kulinárskych zázrakov.
Gordon Ramsay: Stačí 10 minút, Slovart / Výnimočné chuťové zážitky
Stačí 10 minút je program slávneho šéfkuchára Gordona Ramsayho, ktorý na YouTube sledujú milióny fanúšikov a amatérskych kuchárov. Michelinský šéfkuchár a moderátor televíznych reality show sa narodil v Škótsku. Jeho najznámejšiu show Už dosť, šéfe! môžu diváci poznať aj v českom prevedení so Zdeňkom Pohlreichom. Charakteristické sú pre neho sarkastické, často až hanlivé komentáre a osobitý humor. Denník The Guardian ho označil za „najhrubšieho, najobscénnejšieho a najúžasnejšieho šéfkuchára v Británii“, a práve tento imidž z neho spravil celebritu vo svete gastronómie.
Recepty obsiahnuté v knihe vznikli v rámci výzvy – uvariť chutné jedlá za pár minút. Hneď v úvode knihy Gordon upozorňuje, že kým jemu ako profesionálovi stačí naozaj 10 minút na prípravu lahodného pokrmu, ostatným sa môže čas prípravy trochu predĺžiť. Pri zostavovaní receptov myslel aj na vegetariánov, vegánov či ľudí trpiacich intoleranciou na mliečne výrobky a lepok.
Na rozdiel od Jamieho, Gordon vo svojej knihe receptov používa aj niektoré menej známe suroviny ako harissa čili pastu, melasu z granátového jablka a japonské korenie furikake. Tieto suroviny sa dajú zohnať aj na Slovensku, ale často skôr v špecializovaných e-shopoch. Kniha receptov Gordona Ramsayho je určená pre tých, čo už majú v kuchyni niečo odvarené a chcú spoznávať nové chute.
Zelená šakšuka, indické ryžové placky s limetovým jogurtom, polentovo-kukuričné placky s volským okom, avokádom a chorizom či kuracie kúsky v kornflekoch s majonézou gochujang sú jedlá, ktoré ste asi nikdy neochutnali, no teraz ich máte možnosť pripraviť si ich doma a rýchlo. Milovníkov sladkých jedál poteší kapitola s dezertmi. 7 kapitol ponúkne naozaj nezvyčajné, no chuťovo vybalansované jedlá z cestovín, vajíčok a syra, rýb a plodov mora, z rôznych druhov mäsa.
Kuchári a často aj podnikatelia majú svoje mottá, ktorými sa riadia.
Jamie Oliver napríklad tvrdí, že úspech nie je garantovaný, všetko chce svoj čas a nikdy sa nevzdávajte. Prezradím vám aj moje motto: Aj keď radi varíte, nájdite si manžela/manželku, ktorá varí rovnako dobre ako vy. Potom sa môže ľahko stať, že 24. 12. pozeráte rozprávky, kŕmite sa medovníkmi, kým váš manžel (v mojom prípade) pripravuje úžasnú štedrovečernú večeru. Čo viac si priať?!
Pripravila: Jana Túry
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/