Keď sa Štefanovi Šimovi ukončila jedna z etáp podnikania, vybral sa s manželkou na dovolenku. Cieľová destinácia bola Grécko. Nielenže si oddýchol, ale prišiel nápad na úplne iný typ podnikania. A venuje sa mu aj s manželkou dodnes. V rozhovore sa dozviete aj to, že na veľkosti záleží. A nielen na nej. Reč totiž bude z veľkej časti aj o olivách z Grécka!
Ja som v úvode písala, že ste odišli na dovolenku a vrátili ste sa s podnikateľským zámerom. Mali ste vtedy 40. To je presne vek väčšiny našich čitateľov, ktorí často prahnú po zmene. Ako prišiel nápad dovážať produkty z Grécka? Padla vám na hlavu oliva ako Isaacovi Newtonovi jablko a vtedy to prišlo?
Som z generácie šťastných ľudí, nakoľko som vyrastal v hlbokom „socíku“ a mám možnosť porovnať minulosť a prítomnosť. Osud ma sám zavial medzi ľudí, ktorí ma dosť naučili a to najlepšou formou – pozorovaním. Postupne som vybudoval spoločne s mojim otcom úspešnú firmu. Mal so veľké šťastie a môj otec ma nechal „jednať za spoločnosť“. Je pravdou, že som sa veľakrát tvrdo presadzoval ku môjmu spoločníkovi /otcovi/, ale v súkromí to bol môj otec, ktorého si veľmi vážim dodnes.
Po ukončení tejto etapy podnikania som ako 40 ročný mal všetko po čom som túžil z materiálneho sveta.
Po prvé, zásadné a principiálne veci si musí človek uvedomiť. Za každým dobrým podnikateľom je úžasná manželka, ktorá robí všetko okolo rodiny: varí, pečie, upratuje, vychováva deti a riadi všetko potrebné na čo „podnikateľ“ nemá čas. Len takto to môže fungovať! Po druhé, je dôležitý výber predmetu podnikania v tom, čo vás baví, napĺňa a vidíte v tom Váš zmysel. Ak chcete mať podnikanie ako súčasť životnej cesty.
Po tretie, odlišovať sa od konkurencie. Ja som sa rozhodol o distribúciu „výhradne“ gréckych potravín a to v najlepšej kvalite.
Než ale prišiel nápad podnikať v tomto segmente, tak som si pauzu po ukončení prvého podnikania vypĺňal stretávaním sa s priateľmi a navštevovaním destinácií, ktoré sme dovtedy nenavštevovali. Tak som sa dostal do Grécka.
Táto krajina ma okamžite fascinovala svojou úprimnosťou, spôsobom života a hlavne hrdosťou na svoje kultúrne dedičstvo. Spôsob ich rozmýšľaňia rodinná firma s dlhoročnou tradíciou ma úplne dostala. Receptúry, ktoré nemenia tisícročia. Láska ku staraniu sa o olivovníkové sady. Láska ku spracovaniu olív. Generácie prirodzenou cestou dostávali informácie o láske k darom prírody.
Čím viac som sa snažil nasať informácie o gréckych tradičných produktoch, tým viac som sa zamiloval do mojej práce. Dnes má môj otec 80 rokov a je na dôchodku. Ja som po prestávke v podnikaní začal pred rokmi odznova a začal som pracovať s mojou manželkou. A opäť som mal šťastie v správnej voľbe spoločníka. Každý z nás má presne stanovené, aká je jeho práca. Vlastne nie práca, ale zábava, radosť, potešenie.
To znie naozaj krásne. Znie to ako sen. Štefan, poďme ale prakticky ľuďom poradiť ako na kvalitný olivový olej a olivy v jedálničku. Mňa veľmi prekvapila informácia, že na veľkosti záleží – myslím na olivy, nič dvojzmyselné. Ako si bežný laik má vybrať z množstva ponuky olív?
Viete, že oliva pozná až 12 veľkostí? Tie sa klasifikujú ako kalibrácia olivy. Napríklad najmenšia oliva je ako necht na ženskom palci, najväčšia oliva je ako slivka. Tu platí, že s veľkosťou prichádza kvalita… Ľudia o tom často ani len netušia, lebo povedzme si otvorene, s ktorou veľkosťou olív sa najčastejšie stretávate v obchodných reťazcoch. A ďalšia otázka… V akom sú obale? Veľkosť cez nepriesvitný plastový obal sa nedá takmer zistiť.
Presne. Obal. My keď sme sa rozprávali, tak ste mi vysvetľovali aj to, že kvalitné olivy sú balené výlučne v skle. Aký je rozdiel medzi plechovkou a plastom? Ide o eko stránku, marketing alebo aj kvalitu?
Na olive si všimnete, ako s ňou bolo zaobchádzané pri pestovaní, oberaní a spracovaní. Zásada je, že ak nemáš čo skrývať zabaľ to do skla. Nie do plechu alebo plastu! Oliva má byť pekná nepoškodená, primerane veľká, neprevarená. A v žiadnom prípade nesmie byť plnená pastou. Vždy musí byť plnená kúskom kápie, sušenej paradajky, alebo celým orechom /mandľou/, poprípade inou surovinou.
Keď ľudia ochutnajú kvalitné olivy, až vtedy im často dôjde, že to, čo konzumovali doteraz, sa ku kvalite nedá prirovnať. Stáva sa nám to často, najmä keď ideme na výstavu a dávame možnosť ochutnávky. Dobre spracovaná oliva má chutiť skôr ako zavárané uhorky od vašej babky, nie ako kvašák, ktorý je už tri dni PO…
Veľkú dilemu majú mnohí z nás aj pri olivovom oleji. Panenský, nepanenský. Ako zistiť, ktorý je naozaj kvalitný? Lebo nie vždy je asi merítkom cena… Hlavne u niektorých obchodníkov
Aký olej a či bio…, to je na ďalšiu kapitolu. Rozdiel medzi olejmi je fatálny. Extra panenský olivový olej (EVOO) je vždy lisovaný za studena a to pri teplote do max. 24stupňov Celzia. Používajú sa naň olivy, ktoré neprešli žiadnou úpravou.
Potom nasleduje olivový olej, ktorý už nie je extra virgin a robí sa z už raz vylisovaných olív, pretože po prvom lisovaní na extra panenský olej zostane v plodoch olív ešte cca 30% oleja. Tento olej samozrejme už nie je tak kvalitný ako EVOO, ale hodí sa na všeobecné použitie a aj na tepelné spracovanie v kuchyni.
Najhorší olej je chemicky spracovaný – ide o lisovanie za tepla a robí sa z výliskov, teda z toho, čo ostalo po prvom a druhom lisovaní. Tradiční Gréci ho používajú výlučne na drogériu, v žiadnom prípade nie na konzumáciu pre ľudí!
Takže poďme späť. Ak si kupujete EVOO na dovolenke, každý predavač /princíp predaj z dvora/ vám rád ponúkne ochutnávku. Je to pre neho česť a pýcha. Ochutnávka a test olivového oleja je na veľmi dlho. Každý olivový olej je ako víno, každému chutí niečo iné. Základom je čírosť, vôňa, chuť, dátum spotreby, šarža. Pozor – existuje aj nefiltrovaný EVOO, ten ja osobne nazývam mladý EVOO, je ho možno zakúpiť len v čase do 3 mesiacov od lisovania novej úrody!
Na internete viete nájsť veľa EVOO ocenených vo svete. Vedel by som o tom rozprávať možno aj desať hodín, ale to nie je účelom. Rád to zjednoduším. Zásada pri kúpe EVOO je: každý EVOO ma svoj „rodný list“, záznam z laboratória o teste, v ktorom sa dočítate o spôsobe spracovania/lisovania, kyslosti, ale aj iné hodnoty. Táto informácia je pre „fajnšmekrov“. Každý takýto rodný list má svoje meno pestovateľa, meno certifikovaného laboratória, šaržu produktu.
My sa zaoberáme distrubúciou kvalitných olejov a každý produkt, ktorý ponúkame má takýto rodný list. Kvalitu každoročne oceňuje aj odborná porota v rámci Danubius Gastro, kde sú naše produkty každoročne vysoko hodnotené a oceňované.
Posledný rok sme zatvorení doma. Ľudia začali viacej variť a viac sa aj kvôli zdraviu zaoberajú kvalitou potravín. Kvalitný olivový olej a olivy v jedálničku môžu byť zdraviu prospešné. Čo by ste im zo svojho sortimentu odporučili a kde môžu produkty nájsť?
A opäť sa vrátim na začiatok. Kvalita je základ a jedlo je zdravie a šťastie. Cca. tretina ľudstva tú možnosť nemá v dostatočnej miere. Ja som preto veľmi rád, že môžem ľuďom na Slovensku ponúknuť kvalitné produkty. A najmä aj teraz, keď sa všade rozpráva o zdraví. V olivách je zakliaty kus prírodného zdravia. Preto by podľa mňa nemali chýbať v jedálničku. Navyše, aktuálne nemáme možnosť chodiť do reštaurácií a je tu priestor pre každého, navariť podľa originálneho receptu vytvoriť si povedzme aspoň raz do týždňa menu ako v reštaurácii. A tam by nemala chýbať skutočná kvalita.
Kvalitný olivový olej a olivy v jedálničku
Najviac sú z nášho sortimentu klientmi oceňované olivy, olivový olej a sušené paradajky. Naše portfólio je veľmi široké. Nechcem aby to tu na záver vyznelo ako reklamné okienko, ale olivy a produkty z nich sú našou láskou a radi sa podelíme aj o informácie a odporúčania, pretože každý človek má iné preferencie a potrebuje si vybrať podľa seba.
Rozhovor pripravila: Martina Valachová
Poznámka: Ak by ste predsa len chceli nahliadnuť na sortiment a ponuku, KLIKNITE SEM : – )
A tu je recept na olivovú polievku od Radka Bucha. Dobrú chuť!