Kváskový chlieb podľa receptu od sestry. Je výborný – „pohla sa zem“. Iný už nebudete chcieť…
Pred tromi rokmi sme v magazíne priniesli recept na kváskový chlieb. Ako hovorí moja sestra, podľa tohto receptu ho upečie aj chlap. Nechce tým znevažovať schopnosti mužov, ale predsa len, chlieb väčšinou pečú doma ženy. Keďže ja som počas korony písala knihu, potom som knihe robila marketing a neskôr som si vymyslela podcasty a iné projekty, recept som neskúsila. Posledné mesiace sa však chlieb z obchodu kazí ešte skôr, ako kedysi. Tak som si povedala, že skúsim aj ja kváskový chlieb podľa receptu od sestry. A pohla sa zem…
Recept prinášame opäť. Kvások si niekde zožeňte. Ak ste zo Senca, tak vám kľudne dám. Ale hláste sa postupne:)
Rozkvas
Veľká lyžica kvásku (ktorý máme uskladnený v chladničke v zatvorenej nádobe)
150 g ražná múka chlebová
180 ml vody
Postup prípravy kváskového chleba
Dobre všetko zamiešame vo väčšej nádobe a zakryjeme. Po cca 10 – 12 hodinách máme hotový nadýchaný rozkvas. Odoberieme z neho kopcovitú lyžicu a odložíme v uzavretej nádobke do chladničky (ten totiž použijeme na ďalší chlebík).
Ďalšie ingrediencie bez ktorého sa kváskový chlieb nezaobíde
- 400 g hladká múka špaldová
- 200 g hladká múka T 650
- 300 ml vody