Na chlieb sa ťažko robí.
Vyzerá to, že toto známe slovenské príslovie sa v dnešných časoch už nebude využívať len v prenesenom význame slova. Chlieb je drahý a vyzerá to tak, že zdražovaniu nie je koniec.
Podľa šéfa predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milana Lapšanského k ich opätovnému zvýšeniu môže dôjsť v 4. kvartáli tohto a v 1. kvartáli budúceho roka. Povedal to pre TV JOJ.
Problémom so zvyšovaním cien sú aj ceny energií
„Všetky vstupy, ktoré ovplyvňujú naše kalkulácie vzrástli oproti minulému roku o stovky percent. Ide o často komunikovanú cenu pšenice, elektrickej energie, plynu či obalových materiálov. Samozrejme, zásadným spôsobom bola zasiahnutá aj logistika, práve z dôvodu vysokých cien pohonných hmôt,“ objasnil Milan Lapšanský.
To, čo by sme si nevedeli ešte pred rokom predstaviť, je aktuálne realitou. Cena plynu stúpla už o 540 percent. Pred rokom sa plyn nakupoval za 36€ a aktuálne je to za 196€. To sa preto podpisuje aj na cenách za pekárenské výrobky, povedal Lapšanský na dokreslenie situácie.
Otázka – Bude si môcť chlieb dovoliť každý – je teda namieste…
„Ceny chleba vzrastú o desiatky percent. Úsporný režim správania zákazníkov už evidujeme.“
Šéf zväzu Lapšanský vidí riešenie v zaradení výrobcov čerstvých výrobkov medzi takzvané regulované odvetvia. To by znamenalo, že by sa ich netýkala aktuálna burzová cena energií. Ako doplnil, boli by veľmi radi, ak by sa sľuby naplnili, ale zatiaľ veľkú snahu zo strany vlády pomáhať výrobcom a spotrebiteľom nevidia.
„Obávame sa, že v závere roka budú mať určité sociálne skupiny problém kupovať aj to najzákladnejšie – chlieb a pečivo,“ domnieva sa Lapšanský. Zatiaľ cítia pokles v dvoch regiónoch Slovenska. O ktoré regióny ide, nechcel Lapšanský upresniť.
Celý príspevok nájdete tu: https://videoportal.joj.sk/ranne-noviny/epizoda/102016-ranne-noviny
-Infoservis-