Rýchla sladkosť so sebou: makovo-datľová guľka
Prvý raz som čerstvé datle jedla v Egypte. Fadil, čo sa o ne staral, mi pár odtrhol priamo z datľovej palmy neďaleko nášho bungalovu. Hneď som chcela ochutnať, ale zadržal ma. Niekoľkými anglickými slovami mi odporučil, nech si ich dám, keď budem potrebovať. „Pre nás sú darom, chlebom púšte. Budeš z nich vládať. Pomôžu, keď sa preješ, na ťažký žalúdok,“ vysvetlil. Pomocou automatického prekladača slov v počítači mi preložil svoje meno. Fadil znamená veľkorysý. Uškrnul sa a pridal ešte pár kusov. Nevydržala som a ochutnala. „Ako med,“ usmiala som sa.
Odvtedy ich mám často so sebou. Aj doma. Rýchla sladká energia na cesty. Prichádza jar a čas vybrať sa do prírody, nadýchať čerstvého vzduchu. Peši, na bicykli. Datle v ruksaku. Spolu s makom majú veľa vápnika na kosti, bielkovín na svaly, chránia srdce. S banánom pre dobrú náladu, majú draslík a energiu, sacharidy, vlákninu. A s kokosom pre imunitu – neodolateľné. Makovo-datľová guľka je dlho favoritom u mojich známych a kamarátov. Berú si ju do práce, do školy, na stretnutie, kdekoľvek. Chlieb púšte u nás zdomácnel.
Púštny chlieb beduínov, koláč chudobných
Datle prezývajú púštny chlieb beduínov, koláč chudobných. Ponúkajú pre zdravý organizmus veľa. Je to ovocie s dlhou vznešenou históriou. Považuje sa za jedno z najstarších na svete. Podľa fosílií boli na zemi datle už pred päťdesiatimi miliónmi rokov. Hovorí sa o nich v Biblii aj v Koráne. Liečitelia v nomádskych krajinách, resp. tých, kde datle rastú odnepamäti, odporúčali zjesť pár zrelých datlí na dobrý spánok pred spaním, alebo ak sa potrebujete uvoľniť. Datle sú výborné ako rýchla lahôdka vždy poruke.
Makovo-datľová guľka
- 2 hrnčeky sušených datlí,
- 1 hrnček pomletého maku,
- 1 banán,
- 1 polievková lyžica olivového (iného) oleja,
- 1 hrnček strúhaného kokosu na obalenie (med alebo cukor podľa chuti, ale pozor, datle sú naozaj sladké!)
Poďme na to:
Datle prepláchneme na sitku vodou. Zalejeme vriacou vodou, necháme aspoň polhodinu odstáť. Zlejeme. Podľa potreby odkôstkujeme, potrháme na menšie kúsky. Zliatu, prirodzene sladkú vodu (datle ju osladili namočením) odložíme. Do mixéra (ponorný, so sekacím nožom) dáme datle, pomletý mak, na kúsky natrhaný banán, olej a trochu vody. Pomixujeme. Podľa potreby, ak je nepečené cesto príliš husté, pridáme vodu. Ak riedke, kokos. Urobíme guľky, obalíme v kokose. Sušené datle a banán sa postarajú o presvedčivú sladkosť. Cukor či med nie sú potrebné. Ak máte iný pocit, pridajte podľa chuti.
Prečo datle?
Datle sú bohaté na draslík, vitamín B, železo. Ideálne pri vyčerpaní, prirodzeným cukrom doplnia energiu, sušené ho majú koncentrovaný. Osviežia organizmus, podporia metabolizmus. Mimoriadne bohatými na draslík, horčík a vitamín B1 sú najmä sušené datle. Účinný prostriedok na uvoľnenie a dobrý spánok. Majú veľa aminokyseliny tryptofán, ktorá sa mení na hormón spánku melatonín. Povzbudia pri poklese výkonnosti a únave, no nevyčerpávajú glykogén v pečeni, na rozdiel od kávy či nápojov s obsahom kofeínu. Polysacharid glykogén si bunky vytvárajú zo sacharidov ako zásobu.
V látkovej premene je zdrojom energie. Datle sa považujú za afrodiziakum. Pomôžu, keď sa potrebujete sústrediť, učiť a naučiť sa. Sú jedlom študentov. Zaberajú pri podráždenom žalúdku. Čaj z datlí mierni kŕče.
Text, fotografia, realizácia © Maja Kadlečíková
Maja Kadlečíková, novinárka a spisovateľka: https://marencin.sk/?autor=
Pozrite si aj iné recepty s príbehom.
Korektúra: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/