mrkvová polievka so zázvorom a pomarančom – už ste niekedy vyskúšali, ako chutí? Ešte nie?
Recept na mrkvovú polievku z kuchyne Petry Nagyovej Džerengovej
Už sme sa nádejali, že jar definitívne prebrala žezlo, ale vraj si ešte musíme počkať. Ak sa budete potrebovať trochu zahriať, ponúkam vám moju obľúbenú MRKVOVO-POMARANČOVÚ POLIEVKU SO ZÁZVOROM.
Ingrediencie na prípravu – mrkvová polievka so zázvorom a pomarančom:
- 10 väčších mrkiev
- cca 2 cm zázvoru
- 1 cibuľa
- pár strúčikov cesnaku
- 1 pomaranč
- biele mleté korenie, mletý muškátový oriešok, med
- zeleninový bujón
- kyslá smotana
- píniové oriešky
Postup prípravy mrkvovej polievky s pomarančom a zázvorom
Na oleji a masle opražíme nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, korenie a mrkvu nakrájanú na kolieska. Zalejeme bujónom (alebo vodou), osolíme a pridáme čajovú lyžičku nastrúhanej pomarančovej kôry a šťavu z pomaranča (nedávajte dužinu, chuť by bola príliš horká) a 1 PL medu.
Keď mrkva zmäkne, polievku rozmixujeme a podávame podľa chuti s lyžičkou kyslej smotany, s opraženými semiačkami a mrkvovými čipsami.
Ako pripraviť mrkové čipsy?
Príprava mrkvových čipsov je jednoduchá. Nastrúhame si z mrkvy dlhšie pásiky, premiešame s olejom a podľa chuti s čili korením. Mrkvové čipsy pečieme iba zopár minút v rúre na plechu – naozaj to stačí, lebo veľmi ľahko prihoria. Aby mali čipsy krajší tvar, používam kovové formičky na vykrajovanie, do ktorých ich vložím.
Viac receptov od Petry nájdete aj na jej INSTAGRAME
Vedeli ste že?
Zázvor má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Okrem iného tlmí množenie baktérií a vírusov, čím sa uplatňuje v prevencii respiračných ochorení, nádchy a chrípky a zároveň zvyšuje imunitu. Dokáže prekrviť periférne časti tela – ruky a nohy a má schopnosť prehriať aj celé telo. Zázvor tiež stimuluje chuť do jedla a podporuje tráviace pochody. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče. So zázvorom to však nie je treba preháňať, pretože pri jeho nadmernej konzumácii hrozia zdravotné potiaže (tráviace ťažkosti a hnačky).