Raňajky sú častou témou mnohých z nás. Nestíham. Neraňajkujem. Patríte do tejto kategórie? Skúsime vás namotivovať skvelými tipmi a garantujeme, že raňajky sa stanú vašim priateľom a nerozlučným spoločníkom. Hlavne ak nestíhate, môžete využiť hotové, zdravé a namixované. Rozprávali sme sa s výživovou poradkyňou Nelou Sullens a s odborníkom Štěpánom Zubom priamo z MIXIT.
Nela, povedz nám prečo by sme mali raňajkovať a na čo treba brať zreteľ?
Ja som zástanca raňajok a sama na sebe a mojich klientoch môžem potvrdiť, že zásada hodnotných a výživných raňajok je cestou k produktivite a udržaniu stabilnej hmotnosti a aj k jej redukcii. Určite je mnoho rôznych prístupov, a mnohých aj extrémnych, o tých teraz nehovoríme. Ja sa vždy skôr pozerám, čo funguje z dlhodobého hľadiska.
Ako chcem od môjho tela výkon, keď mu nedám pohonné hmoty?
Rýchlosť nášho metabolizmu – teda látkovej premeny vo veľkej miere závisí od našich stravovacích návykov. Ak chcem tento proces naozaj naštartovať a urýchliť, tak raňajky sú úplný základ.
Hovoríte si, že nemusíte ráno jesť, lebo máte tukové vrstvy, z ktorých môže telo čerpať? Alebo, že ste sa včera večer poriadne najedli? No takto jednoducho to bohužiaľ nefunguje. Telo siaha po zásobách tuku až naposledy…najprv vás poriadne unaví, spotrebuje živiny, ktoré sú prístupné a teda ich nepoužije tam kde má a až potom sa bude baviť s tukmi.
Taktiež odpoveď, že nie ste ráno hladní, alebo vám nechutí, alebo nemáte čas….sú len vašimi návykmi, ktoré ste si vytvorili, neznamená to, že vám aj prospievajú. Môžem povedať, že skoro všetci moji klienti prišli s tým, že neraňajkujú…niekedy si to chcem aj nahrať, stále sa to opakuje. Že oni sú proste takí. Keď zavedieme raňajky, tak sa začínajú diať divy. Samozrejme je to postupná zmena a treba ju zavádzať citlivo.
Raňajky nás majú NAŠTARTOVAŤ a dodať energiu.
Pre rýchlosť prípravy a pomer živín sa mne osvedčili smoothies – teda mixované nápoje, kde sa suroviny vyberajú podľa zloženia a chuťových preferencií.Raňajky je najlepšie, keď majú zastúpené hlavné makronutriendy (sacharidy, bielkoviny a tuky) Už záleží opäť od preferencíí, trávenia, či potravinových obmedzení, či si to človek môže dovoliť.
Ráno naozaj znesieme viac sacharidov, najlepšie komplexných ako obilné kaše, müsli, prípadne celozrnný či kváskový chlebík. Určite by sa nemalo zabúdať aj na vhodné bielkoviny a tuky, ktoré mnohokrát chýbajú, lebo tie nás zasýtia a prinášajú esenciálne látky, ktoré telo nevie vytvárať.
Kvalitné cereálie a kaše už dlhodobo zastrešuje značka MIXIT. Povedzte nám, ktoré vaše produkty patria medzi najžiadanejšie?
Najobľúbenejším sortimentom našich zákazníkov je už od našich začiatkov v roku 2010 mrazom sušené ovocie a müsli, ktoré je možné namiešať z viac ako 80 surovín, čo dáva možnosť namixovať 566 kvadriliónov kombinácií. Obľúbené sú tiež hotové mixy.
O prvé priečky súperia dva protipóly – extra čokoládové müsli Čoko-ladovanie a mix Do plaviek, kde sme naopak stavili na vyvážený pomer živín bez pridaného cukru. Veľká tuba s mixom chrumkavého ovocia je tiež vytrvalým bestsellerom.
Všimli sme si, že medzi vaše novinky patria aj kaše. Nie sú príliš kalorické?
Ak si zákazníci nevyberú z hotových namiešaných kombinácií, majú možnosť si namixovať aj kaše – presne podľa svojej chuti a kalorických predstáv. Odporúčaná porcia našich kaší je okolo 60 gramov a 200 kcal. Veľa našich zákazníkov, ale aj kolegov štartuje deň práve s miskou kaše. Aktuálne hrá prím kaša Adama Ondru. Ide o ozajstného spidermana, ktorý patrí k najlepším svetovým lezcom na obtiažnosť a podieľal sa aj na zostavení novej receptúry. Jeho predstava bola od začiatku jasná – ponúknuť výdatnú porciu chutnej energie bez lepku. Podarilo sa to na jednotku. Všeobecne sledujeme rastúci trend v požiadavke pridaného proteínu.
V dnešnej dobe mnohí ľudia po 40ke alebo ich deti bojujú s intoleranciami a celiakiou. Vedia si ľudia vybrať produkty, ktoré tolerujú zdravotné problémy?
V Mixit sa snažíme pravidelne rozširovať produktové rady bez lepku, bez pridaného cukru, alebo bez laktózy. Vychádzame tak v ústrety ľuďom s intoleranciou a tiež vegánom. Pre jednoduché vyhľadávanie sme vytvorili špeciálnu filtráciu a tiež špeciálne stránky, kde sú vybrané produkty pekne na jednom mieste. Sledujeme zvýšenú návštevnosť na stránkach www.mixit.sk/bezlepku, www.mixit.sk/vegan, alebo www.mixit.sk/bezcukru. Pre každého zákazníka s nejakou formou intolerancie či špecifickú preferenciu je tu vždy aj možnosť vlastného miešania.
Ako prebieha sušenie ovocia, ktoré pridávate do vašich mixov? Obsahuje dostatok vitamínov aj keď je vysušené?
Lyofilizácia je proces, pri ktorom je ovocie sušené hlbokým mrazom a za veľmi nízkeho tlaku. Vďaka nemu voda z ovocia sublimuje a nemrzne, čím sa predchádza poškodeniu pôvodnej štruktúry ovocia a je zachovaná prevažná väčšina vitamínov, o ktorej ovocie bežným sušením prichádza. Navyše si ponecháva svoju prirodzenú farbu a farbivá sú lyofilizovanému ovociu úplne cudzie. Oproti bežnému „horúcemu“ sušeniu, je ovocie sušené mrazom tiež 100% prírodné a bez pridaného cukru, ktorý bežne dostupné sušené plody obsahujú v pomerne veľkom množstve.
Podelíte sa s nami o novinky?
V súčasnej dobe Mixit zažíva najväčšiu explóziu noviniek za celú svoju históriu. Veľmi nám pomáhajú samotní zákazníci, ktorí s nami komunikujú najmä na našom Facebooku. Aj vďaka nim sme už na začiatku roka 2016 kompletne odstránili palmový olej zo všetkých našich produktov. Nedávnou novinkou je spustenie radu desiatových nápojov Drink Mixit, orieškového krému Mixitella alebo spustenie Mixit Klubu, čo je predplatné, ktoré našim zákazníkom uľahčuje ich stravovacie ciele. Členovia Mixit Klubu získajú za zvýhodnenú cenu mesačnú porciu Mixit. Balíček obsahuje novinky, müsli alebo kašu. A je to najlepší spôsob ako neprísť o žiadnu novú dobrotu z našej záhradky.
Rozhovor pripravila: Martina Valachová
Foto: Archív MIXIT a Nela Sullens