Hovorili sme im BELEŠE. Tento recept na kapustníky z kysnutého cesta plnené sladkokyslou kapustou si zamilujete…
Aj vy ste mali v detstve obľúbené jedlo? Čo to bolo? U nás sa dosť často robili BELEŠE. Ak ste tento názov nepočuli, tak nezúfajte. Bol to miestny dedinský žargón v Chorvátskom Grobe.
Jedlo je to ale bombové.
Aj ako hlavné jedlo, prípadne ako príloha. Ja som si na ne spomenula toť nedávno, keď nám po nedeli ostala prílohová kapusta urobená na sladkokyslo ku kačke. Keď som ju držala v ruke smer odpad, blysla mi hlavou spomienka na babku a jej beleše… Tak prinášam Recept na kapustníky z kysnutého cesta plnené sladkokyslou kapustou. Verím, že sa aj vám podaria a zaradíte kapustníky do svojho repertoáru…
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Čo budete potrebovať na prípravu kapustníkov?
Cesto
750 ghladká múka
30 g (čerstvé) alebo 10 g sušené droždie ( ja som dala čerstvé)
1 polievková lyžica kryštálového cukru
štipka soli
200 ml oleja
375 ml (vlažného) mlieko ( ja som dala pol na pol s vodou)
Postup
Ja zvyknem zmiešať droždie s troškou múky, cukru a s teplou vodou a nechať cca 15 minút postáť, aby sa kvasnice chytili. Potom do kvásku pridáte všetky ingrediencie a zamiešate cesto. Ja ho zvyknem dobre vypracovať. Nepoužívam žiadny stroj, iba svoje ruky. Je to aj dobrý cvik. Ak necvičíte pravidelne, tak po pár minútach pocítite, že ruky vám začínajú oťažievať. Možno vás to donúti počas domiesenia cesta popremýšľať, či sa neoplatí začať cvičiť.
Ale to som trochu odbočila…
Takže takto spracované cesto dám odpočívať. Prikryjem ho len čistou kuchynskou utierkou. Podchvíľou skontrolujem a premiesim. Keď cesto nakysne ( cca do hodiny… ako kedy, závisí to aj od teploty v kuchyni), cesto rozdelím na rovnaké diely. Z tohto množstva mi vyšlo 6 belešov. Teda kapustníkov.
Náplň do kapustníkov je – ako inak – z kapusty
Ak vám ostala kapusta, tak máte vyhraté a môžete rovno plniť cesto. Ak kapusta z predošlého dňa neostala, nevadí. Nakrájajte jednu cibuľu, ktorú opražíte a pridáte cukor. Skaramelizujete a potom pridáte kapustu (na toto množstvo vám stačí polovica menšej hlávky kapusty), cca 2 dcl vody, podusíte, pridáte trochu soli a korenia. Ja na konci pridávam aj malú lyžičku octu.
Kapustu necháte vychladnúť.
Na dosku nasypete hladkú múku, zoberiete diel cesta a do stredu dáte kapustu. Cca za tri polievkové lyžice a samozrejmy vyžmýkanú od vody. Rozohrejete panvicu s olejom a položíte kapustník. Roztlačíte ho opatrne do šírky panvice tak, aby sa neroztrhol.
Piecť treba na miernom ohni z oboch strán do ružova až hneda.
S olejom to nepreháňajte. Ja zvyknem dať cca 2 lyžice oleja. Po každom kapustníku panvicu utriem papierovou utierkou, pretože nechcem, aby mi na panvici horeli zvyšky múky. Mohlo by sa stať, najmä ak bývate v bytovke, že by si susedia mysleli, že horíte… A navyše, posledný kus už by bol skôr čierny, ako pekný hnedý chrumkavý.
Hotovo
- Kapustníky môžete podávať ako prílohu k polievke.
- Alebo sa dajú jesť so smotanou a syrom (obdoba langošu).
- Keďže do cesta nedávam veľa soli, môžete ich posypať škoricovým cukrom a jesť aj na sladko.
Dobrú chuť!