Nepečený koláč s banánom a krémom z mascarpone a čokoládou
Tento koláčik robím veľmi často a kombinujem, s čím príde. No zatiaľ nesklamal ani raz. Určite vyskúšajte.
Čo potrebujeme na nepečený koláč:
- cca 300 g orechov (dala som 150 g vlašských a 150 g mandlí, no už som robila aj len z mandlí alebo aj kešu)
- 100 g vločiek
- 200 g datlí (alebo hrozienok)
- 2-3 ks banánov
Na krém:
- 200 g čokolády na varenie
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 15 gr cukru, štipku soli
- 250 gr mascarpone
Ako na to:
Datle si namočíme na polhodinu do horúcej vody. Orechy s vločkami rozmixujeme, pridáme datle s 1-2 PL vody, až kým nedostaneme súvislú hmotu. Cesto natlačíme do štvorcovej formy (môžeme vystlať papierom na pečenie kvôli ľahšiemu vyberaniu).
V miske zohrejeme smotanu s cukrom a štipkou soli tesne pod bod varu a stiahneme z plameňa. Pridáme rozlámanú čokoládu, rozmiešame, až kým sa čokoláda so smotanou celkom nespojí a dáme chladiť, najlepšie na pár hodín. Keď stuhne, 2 min premixujeme a pridáme mascarpone. Mixujeme, kým krém nie je nadýchaný.
Na vrch cesta poukladáme nakrájané banány, rozotrieme krém a ozdobíme – či už polevou, malinami alebo orechmi.
Ja si robím čokoládovú ganache s mascarpone z dvojnásobnej dávky a zo zvyšku robím ovocné poháre bez cesta.
Dobrú chuť!
Viac receptov od Peti, ale aj inšpiráciu zo života, nájdete na jej INSTRAGRAME
Ste gurmán? Ako jesť a nepriberať?
Pozrite sa na to, čo hovorí známy tréner a motivátor – Maroš Molnár.