Medovníky, ktoré sú stále mäkké aj bez pridania chleba či jabĺčka. Overený recept. Stíhate do Vianoc…

Overený recept na stále mäkké medovníky

Keď si chcete pochutiť na medovníkoch, predpoklad je, že by mali byť mäkké. No a to býva niekedy problém.

Medovníky zvyknú stvrdnúť. Existujú rôzne metódy, ako im pomôcť. Jednou z nich je dať medzi ne kúsok chleba. Alebo jabĺčko. Alebo…

Dlho som hľadala recept na medovníky, ktoré budú mäkké. Ale stále. Receptov bolo veľa. Roky išli a konečne asi pred 3 rokmi som natrafila na jeden, ktorý je overený a výsledkom sú nielen chutné, ale najmä stále mäkké medovníky, ktorým netreba nijako pomáhať. Môžete ich mať voľne položené aj v interiéri obývačky.




Suroviny / Overený recept na stále mäkké medovníky

  • 750g hladkej múky
  • 350g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 125g masla
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • za hrsť kokosu ( alebo kávová šálka)
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 ks perníkového korenia
  • 1 vajce na potretie medovníkov

Postup prípravy cesta na medovníky

Všetky suroviny (okrem vajíčka na potretie) zmiešame na cesto. Ja zvyknem maslo nastrúhať – najmä vtedy, ak ho zabudnem vytiahnuť z chladničky. Cesto sa snažím spracovať čo najlepšie, pretože potom sa s ním lepšie pracuje. Pripravené cesto obalím do mikroténového sáčku a dám ho na 24 hodín do chladničky.

Tip: Dôvod, prečo medovníky nestvrdnú je pridaný kokos. Ak ho pridáte, môžete sa spoľahnúť, že medovníky budú mäkké aj na Silvestra. To sa síce stane málokedy, pretože zvyknú zmiznúť a hneď po Vianociach pripravujem ďalšiu várku. 

Na druhý deň cesto postupne rozvaľkáte a vykrojujete formičkami rôzne tvary. Je to na vkuse a fantázii každého z vás. Vykrojené medovníky dávam na plech, ktorý vyložím papierom na pečenie. Medovníky je treba potrieť vajíčkom.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Doba pečenia je u každej rúry iná. ale ide rádovo o minúty. Medovníky by mali byť upečené do zlatista.

Overený recept na stále mäkké medovníky
Už len ozdobiť…

Ak sa rozhodnete, že medovníčky nebudete zdobiť, dajte do každého vlašský orech.

Príjemné pečenie a samozrejme aj jedenie.

Katarína Donáthová…

Mohlo by vás zaujímať