Overený recept na stále mäkké medovníky
Keď si chcete pochutiť na medovníkoch, predpoklad je, že by mali byť mäkké. No a to býva niekedy problém.
Medovníky zvyknú stvrdnúť. Existujú rôzne metódy, ako im pomôcť. Jednou z nich je dať medzi ne kúsok chleba. Alebo jabĺčko. Alebo…
Dlho som hľadala recept na medovníky, ktoré budú mäkké. Ale stále. Receptov bolo veľa. Roky išli a konečne asi pred 3 rokmi som natrafila na jeden, ktorý je overený a výsledkom sú nielen chutné, ale najmä stále mäkké medovníky, ktorým netreba nijako pomáhať. Môžete ich mať voľne položené aj v interiéri obývačky.
Suroviny / Overený recept na stále mäkké medovníky
- 750g hladkej múky
- 350g práškového cukru
- 4 vajíčka
- 125g masla
- 5 polievkových lyžíc medu
- za hrsť kokosu ( alebo kávová šálka)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 ks perníkového korenia
- 1 vajce na potretie medovníkov
Postup prípravy cesta na medovníky
Všetky suroviny (okrem vajíčka na potretie) zmiešame na cesto. Ja zvyknem maslo nastrúhať – najmä vtedy, ak ho zabudnem vytiahnuť z chladničky. Cesto sa snažím spracovať čo najlepšie, pretože potom sa s ním lepšie pracuje. Pripravené cesto obalím do mikroténového sáčku a dám ho na 24 hodín do chladničky.
Tip: Dôvod, prečo medovníky nestvrdnú je pridaný kokos. Ak ho pridáte, môžete sa spoľahnúť, že medovníky budú mäkké aj na Silvestra. To sa síce stane málokedy, pretože zvyknú zmiznúť a hneď po Vianociach pripravujem ďalšiu várku.
Na druhý deň cesto postupne rozvaľkáte a vykrojujete formičkami rôzne tvary. Je to na vkuse a fantázii každého z vás. Vykrojené medovníky dávam na plech, ktorý vyložím papierom na pečenie. Medovníky je treba potrieť vajíčkom.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Doba pečenia je u každej rúry iná. ale ide rádovo o minúty. Medovníky by mali byť upečené do zlatista.
Ak sa rozhodnete, že medovníčky nebudete zdobiť, dajte do každého vlašský orech.
Príjemné pečenie a samozrejme aj jedenie.