Pečené jahňacie rebrá od nadšeného kuchára a podporovateľa lokálnych farmárov Rasťa Sopka si zamilujete
Kupujte lokálne. Ak nakúpite lokálne, tak podporíte konkrétneho malého podnikateľa. Pomôžete živiť jeho rodinu a prosperovať jeho bublinu. A to je skvelý pocit. Navyše, dostanete do svojho tela hodnotné potraviny, bohaté na živiny. A čo je viac? Tak si dnes pripravíme pečené jahňacie rebrá v medovej marináde s Rasťom Sopkom.
Rasťa Sopka som stretla náhodou. Aj keď náhody vraj neexistujú.
Rasťo propagoval zelený život a aj ekologické hnojivá. Robila som s ním aj podcast. Už vtedy som zistila, že tento človek robí veci so srdiečkom. Z Rasťa som nadšená, pretože ide vo svojej ceste ďalej, a už onedlho sa môžeme tešiť na jeho nové zelené aktivity. Určite budeme aj o nich informovať. Ale dovtedy sa chcem podeliť o tento Rasťov recept, ktorý pre časom uverejnil u seba na nástenke a po dohode s ním ho uverejňujeme.
Pečené jahňacie rebrá v medovej marináde
Už ste ochutnali jahňa? Že nie? Nuž tak ideme vás unšpirovať. Rasťo si ich zadovážil lokálne. Ak nemáte kontakt, pohľadajte. Istotne nájdete. Ak aj nie, tak nedávno sme písali o Gabike a jej projekte MAGAMA. Robí rozvoz pravého farmárskeho mäsa, ale aj plodín po Slovensku. Skúste teda, ak nenájdete inde, kontaktovať Gabiku…
No a poďme k tomu receptu na pečené jahňacie rebrá
Rebrá namočíte do marinády aspoň 24 hodín vopred a dáte ich takto naložené do chladničky. A ako pripraviť marinádu? Je to jednoduché.
Marináda na rebrá
- olivový olej tak 3 dcl,
- čierne korenie,
- 2 lyžičky medu,
- lyžička horčice,
- čerstvé alebo sušené chili,
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ od oka
Postup prípravy pečených jahňacích rebier podľa Rasťa Sopka
„Rebrá nakrájam, zalejem marinádou a nakoniec posypem nasekanými bylinkami (zmes viď foto, rozmarín, timian, mäta, šalvia) a nechám v chladničke odstáť 12 hodín. Na druhý deň ich najprv prudko opečiem a potom dám do pekáča. Trochu podlejem vývarom a cca 2 hodiny pečiem na 180 stupňov. Nakoniec ich trochu odkryjem a nechám pripiecť. Ja k rebrám robím väčšinou zemiakovú kašu a čerstvý hlávkový, alebo uhorkový šalát,“ dopĺňa Rasťo.
Ak sme vám narobili chúťky, prepáčte. Ale dobré jedlo patrí k životu.
V spolupráci s Rasťom Sopkom pripravila Martina Valachová