PERNÍK z tekvice hokaidó alebo maslovej tekvice? Zdravá maškrta bez výčitiek.

Perník z tekvice hokaidóPERNÍK z tekvice hokaidó alebo maslovej tekvice? Zdravá maškrta bez výčitiek.

Základom zdravého stravovania je prijímať v rovnováhe všetky zložky potravy. Cukry, tuky, bielkoviny a vlákninu. Netreba sa ničomu vyhýbať, obmedzovať, či dokonca vylúčiť z jedálnička. A to ani cukry. Tie sa v skrytej podobe totiž nachádzajú v ovocí, zelenine, pečive, ale aj cestovinách. Preto s nimi treba narábať opatrne. Ja sladké milujem, syn taktiež. Keď dostaneme chuť maškrtiť, tak siahnem po lepšej kvalite a nejaký koláč upečiem sama. A keďže máme sezónu tekvice, nech sa páči: PERNÍK z tekvice hokaidó (alebo maslovej tekvice).

Ako pripraviť perník z tekvice hokaidó alebo maslovej tekvice - originál recept

Čo budeme potrebovať na perník z tekvice hokaidó?

V prvom rade tekvicu hokaidó. Ak ju nemáte, pokojne môžete použiť aj maslovú tekvicu…

Ingrediencie 

  • 150 g tekvice (hokaidó, maslová)
  • 100 g jablkového pyré (bio, domáce)
  • 100 g múky (pomleté jemné ovsené vločky, preosiate, t. j. 120 g ak sú nepomleté)
  • 100 g pomletých lieskových orechov
  • 100 g farmárskej hrudky (maslo)
  • 150 g sladidla (použila som xylitol a kokosový cukor)
  • 3 vajíčka
  • štipka soli
  • kypriaci prášok
  • perníkové korenie (najemno nastrúhaný zázvor, mletý kardamóm, škorica, klinček, čierne korenie, aníz)

Poleva:

  • domáci slivkový džem bez prísad (môže sa použiť akýkoľvek)
  • horká čokoláda (70-92 %)
  • práškový xylitol
  • 2 KL kokosového oleja

Postup prípravy – perník z tekvice hokaidó 

Tekvicu uvaríme a rozmixujeme na pyré. Pridáme jablkové pyré, všetky sypké prísady, vymiešame a postupne pridávame vajíčka. Zvlášť vymiešame maslo s cukrom do krému a vmiešame do pripravenej masy. Takto pripravené cesto vylejeme do formy s priemerom 22 cm. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45 minút. Po vychladnutí rovnomerne potrieme džemom (v prípade potreby zrežeme vrch). Zalejeme čokoládou, pripravenou v teplom kúpeli s olejom a xylitolom. Necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Perník z tekvice hokaidó originál recept

A ešte niečo som chcela…

Jeseň a zima sa pre mňa spája s tekvicou, a preto nesmie chýbať ani v mojom jedálničku, nakoľko je vhodná či na slano, alebo na sladko. Maslová a hokaidó tekvica, ako oranžová zelenina, je bohatá (okrem iného) na vitamín A. A vitamín A je dôležitý aj v boji proti infekčným ochoreniam, čo je v chladnom a sychravom, často meniacom sa počasí veľmi dôležité…

Oli Beständig

Autorka je športovkyňa a trénerka

Foto: Svätoslav Straka, IG svatostraka

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať