PERNÍK z tekvice hokaidó alebo maslovej tekvice? Zdravá maškrta bez výčitiek.
Základom zdravého stravovania je prijímať v rovnováhe všetky zložky potravy. Cukry, tuky, bielkoviny a vlákninu. Netreba sa ničomu vyhýbať, obmedzovať, či dokonca vylúčiť z jedálnička. A to ani cukry. Tie sa v skrytej podobe totiž nachádzajú v ovocí, zelenine, pečive, ale aj cestovinách. Preto s nimi treba narábať opatrne. Ja sladké milujem, syn taktiež. Keď dostaneme chuť maškrtiť, tak siahnem po lepšej kvalite a nejaký koláč upečiem sama. A keďže máme sezónu tekvice, nech sa páči: PERNÍK z tekvice hokaidó (alebo maslovej tekvice).
Čo budeme potrebovať na perník z tekvice hokaidó?
V prvom rade tekvicu hokaidó. Ak ju nemáte, pokojne môžete použiť aj maslovú tekvicu…
Ingrediencie
- 150 g tekvice (hokaidó, maslová)
- 100 g jablkového pyré (bio, domáce)
- 100 g múky (pomleté jemné ovsené vločky, preosiate, t. j. 120 g ak sú nepomleté)
- 100 g pomletých lieskových orechov
- 100 g farmárskej hrudky (maslo)
- 150 g sladidla (použila som xylitol a kokosový cukor)
- 3 vajíčka
- štipka soli
- kypriaci prášok
- perníkové korenie (najemno nastrúhaný zázvor, mletý kardamóm, škorica, klinček, čierne korenie, aníz)
Poleva:
- domáci slivkový džem bez prísad (môže sa použiť akýkoľvek)
- horká čokoláda (70-92 %)
- práškový xylitol
- 2 KL kokosového oleja
Postup prípravy – perník z tekvice hokaidó
Tekvicu uvaríme a rozmixujeme na pyré. Pridáme jablkové pyré, všetky sypké prísady, vymiešame a postupne pridávame vajíčka. Zvlášť vymiešame maslo s cukrom do krému a vmiešame do pripravenej masy. Takto pripravené cesto vylejeme do formy s priemerom 22 cm. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45 minút. Po vychladnutí rovnomerne potrieme džemom (v prípade potreby zrežeme vrch). Zalejeme čokoládou, pripravenou v teplom kúpeli s olejom a xylitolom. Necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
A ešte niečo som chcela…
Jeseň a zima sa pre mňa spája s tekvicou, a preto nesmie chýbať ani v mojom jedálničku, nakoľko je vhodná či na slano, alebo na sladko. Maslová a hokaidó tekvica, ako oranžová zelenina, je bohatá (okrem iného) na vitamín A. A vitamín A je dôležitý aj v boji proti infekčným ochoreniam, čo je v chladnom a sychravom, často meniacom sa počasí veľmi dôležité…
Autorka je športovkyňa a trénerka
Foto: Svätoslav Straka, IG svatostraka
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/