Pestovatelia začínajú zhasínať v skleníkoch. Ste pripravení na zmeny v jedálničku? Aj paradajky budú luxus

Máte radi paradajky a šalát ste si dopriali celoročne? Zmeňte svoj jedálniček. Paradajky budú luxus…

Čím viac sa blížime k chladnejšiemu obdobiu roka, tým viac ľuďom dochádza, že zmena je tu. A to sa týka aj oblasti pestovania plodín, na ktoré sme boli zvyknutí celoročne. Energie totiž ovplyvňujú všetko naokolo. Pestovanie rajčín alebo šalátu prestáva dávať ekonomický zmysel. Píše o tom aj dnešný Trend.

Pestovatelia začínajú zhasínať v skleníkoch. 

Prudký nárast cien osvetlenia spôsobil, že jeden z najväčších holandských producentov paradajok, zhasol. Holandsko stojí za pätinou globálneho exportu paradajok. Alfred Pedersen & Son, najväčší dodávateľ paradajok v Dánsku a Švédsku s produkciou 20-tisíc ton ročne, pre nadchádzajúcu zimu vypína svoje skleníky.

„Môžeme očakávať nedostatky a väčšiu sezónnosť, ako aj rast cien, ktoré do istej miery vykompenzujú zvýšenie výrobných nákladov,“ tvrdí farmárska loby Copa-Cogeca. Jimmy Russo, spolumajiteľ spoločnosti Valley Grown Salads so sídlom v Spojenom kráľovstve, povedal: „Očakávam, že 75 až 80 percent britských pestovateľov šalátov nebude v budúcom roku pestovať, pretože to nedáva ekonomický zmysel“. Koniec citácie. Celý článok TU 

Prichádza teda doba, že budeme musieť cúvať… ?

Budeme sa musieť vrátiť do minulosti a skúsiť si zaspomínať, aké plodiny sme jedli počas zimy, aby sme boli zdraví? Napríklad kyslá kapusta by mohla byť trendom na túto zimu. A to nielen na kapustnicu, ale aj ako príloha k jedlám. Nedávno som počúvala dobrý cyklus o zdravej strave a môžem odporučiť. Robila ho Martina Kociánová s Hanou Zemanovou..

„Když se podíváme na zvířata, tak ony vědí, co jíst, pokud nejsou ve velkochovech, ale normální zvíře v přírodě ví, co jíst, a dokonce ví, jak se léčit. Myslím, že my jsme to jenom zapomněli v přemíře toho, co se na nás valí. Ztrácíme přirozenou pupeční šňůru s přírodou, kterou máme všichni v sobě,“ říká propagátorka zdravého a přirozeného stravování Hana Zemanová v rozhovoru pro pořad Kupředu do minulosti.

Prichádza čas zmien…

A nie, jedinou zmenou nebude to, že budeme kúriť menej. Je dôležité pripraviť sa aj na zmenu myslenia. Nie vo forme strašenia. Musíme začať hľadať riešenia. Musíme si spomenúť, ako prežívali ťažšie obdobia naši predkovia. Niektoré recepty (nielen tie v kuchyni), by mohli byť zaujímavou pomocou.

Ak máte dobré recepty a návody od svojich starých rodičov, budem rada, ak sa o ne s nami podelíte.

Napíšte mi. Radi ich zverejníme…

Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať