Pohánka s bryndzou nahradí bryndzové halušky. Rýchle jedlo do 5 minút a navyše aj zdravšie…
Keď nemám čas na zdĺhavé varenie, tak zvyknem pripravovať veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Vedeli ste, že pohánka s bryndzou nahradí bryndzové halušky? Skúsili ste to niekedy? Ak nie, tak odporúčam.
Tento recept je skutočne jednoduchý a má aj ďalšiu výhodu. Nenarobíte veľa riadu, ako pri klasických haluškách. A ani neporiadku. Neviem totiž ako vy, ale ja keď robím halušky, tak múku máme všade… Pripravíte ho za 5 minút a potom už len počkáte, kým sa pohánka „dorobí“ pod pokrievkou.
Pohánka je zdravá – Kedysi bola pohánka považovaná za synonymum chudoby. Ale iba dovtedy, kým vedci neobjavili, že cez korienky nasáva z pôdy drahocenný rutín, ktorý má blahodárne účinky aj na ľudský organizmus. Sacharidy sú hlavnou zložkou pohánky, ale obsahuje aj bielkoviny a rôzne minerály a antioxidanty. Výživová hodnota pohánky je výrazne vyššia ako u mnohých iných zŕn.
Pohánka s bryndzou nahradí bryndzové halušky – recept
Na prípravu tohto receptu potrebujete necelé polkilové balenie pohánky ( 4 porcie)
Pohánku uvaríte vo vode. Množstvo vody rovnaké, ako množstvo pohánky. Ja zvyknem pohánku iba trochu posoliť a tiež zvyknem dať za malú lyžičku vegety (kupujem vegetu bez prísad).
Po uvarení ( varíme cca 3 minúty), zakryjem pokrievkou a po cca 15 minútach je hotovo.
Medzitým si pripravím 250g bryndze, ktorú zvyknem zriediť s trochou mlieka alebo šľahačky.
Servírujem s bylinkami, ktoré mám v záhrade.
Moji chlapi sa nezaobídu bez slaninky, ktorú opečiem rovnako, ako na bryndzové halušky. To je už na každom z nás, ktorú verziu zvolí.
HOTOVO…
Ak si pripravíte celé balenie pohánky, použijete ju aj inde. Pohánka sa dá použiť do polievky, do zapekaných jedál, placiek, pomazánok, šalátov a v podstate v akejkoľvek kombinácii s mäsom a zeleninou.
Prečo by ste sa mali zaoberať zaradením pohánky do jedálničku?*
- Pohánka je známa ako dobrá potravina pri procese chudnutia – pohánka neobsahuje nasýtené tuky a cholesterol a je bohatá na vlákninu a bielkoviny.
- Pohánka je vhodná pre diabetikov – každý lekár vám potvrdí, že diabetik by si mal pohánku zaradiť napevno do jedálnička
- Pohánka znižuje krvný tlak – za posledný rok nám radikálne stúpol počet pacientov na vysoký krvný tlak. Pohánka je dobrý zdroj horčíka, ktorý je nástrojom na zlepšenie krvného tlaku uvoľnením krvných ciev.
- Pohánkou na zdravé srdce – pohánka je veľmi prospešná pre ľudí so slabými srdcovými funkciami a ďalšími kardiovaskulárnymi problémam.
- Pohánka na cievy – rutín v kombinácii s vitamínom C spevňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch), má preventívne a liečivé účinky na ochorenia žíl a kŕčové žily. Rutín vo väzivovom tkanive spevňuje a posilňuje najjemnejšie cievky.
- Pohánka posilňuje imunitný systém – pohánka je bohatá na minerály, ako je fosfor, horčík, železo, meď, zinok a mangán a má vysoký obsah flavonoidov, preto je veľmi účinná pri liečbe nízkeho hemoglobínu a častých prechladnutí a chrípky.
- Pohánka na pokožku – Pohánka výrazne pomáha pri starostlivosti o pleť. Obsahuje veľké množstvo rutínu, ktorý je prospešný pri ochrane pred poškodením pokožky pôsobením slnka.
*Informácie o prospešnosti pohánky sme čerpali na stránke zdravopedia.sk
Pripravila: Martina Valachová