Monika Matúšová: V mojej práci nehrozí stereotyp. Snažím sa pripraviť tú najlepšiu kávu…
Káva sa stala jej vášňou, ktorú aktívne prepája s cestovaním. Baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko v rozhovore hovorí o svojej profesii, ktorá sa stala zároveň aj jej poslaním. Prezradila aj to, aké kávy Slováci milujú najviac a ako pripraviť tú najlepšiu kávu..
Monika, kedy ste v živote vypili svoju prvú kávu?
Neviem, kedy som vypila svoju prvú kávu v živote, no isto to bola nejaká instantná káva s mliekom a cukrom, aká sa pila u nás doma. Ale presne viem, kedy som ochutnala svoju prvú čerstvo praženú kávu pripravenú profesionálne. Bolo to na vysokej škole v Brne na exkurzii v remeselnej pražiarni kávy.
Čím vám charakteristická chuť kávy najviac učarovala?
Podľa mňa neexistuje nič ako charakteristická chuť kávy. Káva môže mať až 1 500 chutí v závislosti od podnebia a pôdy, kde kávovník rástol. Ďalej záleží na odrode kávovníka, spôsobe spracovania čerešní, spôsobe praženia kávových zŕn, spôsobe prípravy kávy, teploty vody a dĺžky lúhovania kávových zŕn. A práve táto chuťová rôznorodosť mi učarovala.
Ste známou baristkou, pracujete pre pražiareň Zlaté Zrnko. Kde na svete ste pili tie najlepšie kávy?
Najlepšie kávy na svete dennodenne pijem u nás v pražiarni. Veď predsa to je naše poslanie vybrať, upražiť a pripraviť tú najlepšiu kávu pre ľudí, ale, samozrejme, aj pre nás. Sme tiež ľudia (smiech). Ale super kávu som pila už aj na benzínke na Islande, na plantáži pod Kilimandžárom alebo na kávovom veľtrhu v Miláne.
Je vaša práca skôr záľubou, alebo takým príjemným poslaním?
Moja práca mi umožňuje robiť všetko, čo ma baví. Od písania článkov cez degustácie kávy až po cestovanie do rôznych kútov sveta. Mám len šťastie, že ľudia majú práve o kávu tak veľký záujem (smiech).
Precestovali ste kus sveta a navštívili ste aj mnohé plantáže. Ktoré krajiny vám aj v súvislosti s kávou najviac učarovali?
Táto otázka je pre mňa veľmi náročná, pretože ako by som mohla porovnávať plantáže na Kostarike s tými v Tanzánii? Sú to dve úplne odlišné krajiny s odlišnými spôsobmi spracovania a odrodami kávy, a to sa nedá porovnávať! Všetky sú čarovné. A ja sa len neviem dočkať, kým budem môcť preskúmať aj kávové plantáže v Indonézii a namierené mám i do Vietnamu.
Ako sa snažíte prepájať práve lásku ku káve s láskou k cestovaniu?
Nijako sa o to nesnažím, ono to nejako čarovne ide samo ruka v ruke. Mám šťastie!
Pijú Slováci kvalitnú kávu?
Kávy zo slovenských pražiarní každý rok vyhrávajú celosvetové súťaže. Na Slovensku isto nemáme núdzu o kvalitnú kávu a ľudí, ktorí ju vedia oceniť. No určite je ešte mnoho takých, čo o slovenských kávach nevedia, čiže ešte určite máme čo robiť, aby sme na slovenskom trhu nahradili zahraničné značky.
Ktoré typy káv sú v našej krajine najpopulárnejšie?
Čo sa týka chuti, tak všade na svete (aj u nás) najviac ľuďom chutí káva ani horká, ani kyslá, stredne intenzívna, v ktorej cítiť chuť orieškov alebo čokolády. Čo sa týka druhu kávového nápoja, tak ľudia preferujú espresso, espresso lungo s mliekom, cappuccino alebo zalievanú kávu, no začína byť čoraz populárnejšia aj príprava kávy v moke, alebo filtrovaná káva.
Čo je na vašej profesii najkrajšie?
Na mojej práci je najkrajšie to, že sa neustále vyvíja a mení, každý mesiac je iný, v práci pre neustále sa rozvíjajúcu pražiareň kávy neexistuje žiadny stereotyp.
Pripravila: Petra Hublová
Korektúry: Katarína Málková