Rebarbora + reďkovka + cibuľka. Prvé čerstvé lahôdky na stole chcem mať ak nie hneď, tak o päť minút.

Rebarbora + reďkovka + cibuľkaRebarbora + reďkovka + cibuľka. Prvé čerstvé lahôdky na stole chcem mať ak nie hneď, tak o päť minút.

Reďkovka, mladá cibuľka + jahody + rebarbora je moje jarné trio. Expresne rýchle. Prvé čerstvé lahôdky na stole chcem mať ak nie hneď, tak o päť minút. Pripravené za päť minút. Trio si ma našlo. Rebarboru priniesla suseda s tým, že ju stačí dať do zeme. Keď vyrástla, najprv som ju nevedela zaradiť, či mi chutí – alebo nechutí. Toľko som chutnala a zisťovala tú kyslasto-aromaticko-sladkastú chuť – až som sa do nej zamilovala. Neskôr som zistila, že je ešte aj zdravá! Reďkovku a cibuľku priniesla do záhrady moja zvedavosť, či budú mať na rozdiel od tých celoročných zo skleníka zo supermarketu chuť, kým na ňu načisto nezabudnem.

Šalát reďkovka, mladá jarná cibuľka v jogurte

Reďkovku a mladú jarnú cibuľku očistím a nakrájam. Reďkovku na kocky, cibuľku na hrubšie plátky, kolieska. Ak sa ponáhľam, nastrúham na hrubšie plátky. Premiešam s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou alebo kyslým či acidofilným mliekom. Ja nesolím, mám rada čistú chuť. Ak je to u vás inak, osoľte, prípadne dochuťte korením, čo máte radi.

Rebarbora + reďkovka + cibuľka

Prečo reďkovka a mladá cibuľka?

Reďkovka má v sebe veľa vlákniny, podporuje trávenie. Detoxikuje, horčicový olej v nej ničí škodlivé baktérie, má veľa vitamínu C na imunitu, uľahčí odkašliavanie, bielkoviny sú dobré na svaly. Podporí zdravú pokožku, vlasy – bráni vypadávaniu. Jarná mladá cibuľka znižuje hladinu cukru v krvi, posilňuje kosti, bojuje proti prechladnutiu, pomôže pri problémoch s trávením, vďaka vitamínu B1 je účinná proti stresu a únave.

Rebarbora na slano a na sladko

Rebarbora sa dá jesť aj čerstvá, ak ju ošúpete. Má veľa vitamínov, ale aj kyselinu šťaveľovú a tá môže spôsobiť pri citlivom žalúdku problémy. Sezóna rebarbory je od mája do polovice júna, traduje sa do svätého Jána, 24. 6. Čím skôr ju zjete, tým lepšie – obsah kyseliny šťaveľovej v nej časom stúpa. Listy určite nejedzte, sú jedovaté, je v nich priveľa kyseliny šťaveľovej. Blanšírovaná ošúpaná dužina je však zdravá a skvelá! Stačí dať na pár minút do vriacej vody, zliať, schladiť ľadovou. O nič prospešné z rebarbory neprídete a vyhnete sa možnému trápeniu.

Blanšírovanú rebarboru môžete dať do akéhokoľvek jedla, čo máte radi. Na slano aj na sladko. Do šalátu, hlavného jedla. Príjemne okyslí ázijskú polievku. Ak ju chcete len tak, odporúčam spoľahnúť sa na krátke dusenie na masle alebo oleji. U mňa vyhráva maslo. Ak sa neviem rozhodnúť, tak maslo + olej. S bonusom, že takto sa maslo neprepáli. Ak nie je maslo, olej vaše, dá sa dusiť aj „na vode“ – stačí ju trochu podliať.

Rebarbora na slano a na sladko na masle aj bez neho

Rebarboru umyjem, odkrojím oba konce – listy sú jedovaté, nožom stiahnem šupku – od širšieho konca k užšiemu to ide lepšie. Nakrájam a dám na maslo alebo olej pod pokrievkou udusiť. Prípadne len podlejem trochou vody. Na slano: udusenú posolím. Chutí takisto s troškou čili prášku. Na sladko: posypem cukrom. Chutné je nechať ho skaramelizovať, čiže rozpustiť a čakať, kým sa nezmení na medovo-zlatý karamel. Alebo rebarboru premiešať s medom, iným sladidlom. Lahôdka!

Z rebarbory sa pripravuje najmä džem, želé, pečú sa z nej koláče. Mne takto bleskovo upravená na slano alebo sladko rozhodne chutí takisto – a pridať sa dá kdekoľvek. Na slano k slanému jedlu. Na sladko do palaciniek, jogurtu, tvarohového krému. Super je podávať ju so šľahačkou, pudingom. Pripraviť koktail, čokoľvek.

Prečo rebarbora: Má veľa vitamínov a minerálov, kyselinu jablčnú a citrónovú na trávenie. Viaže tuk, čiže pomáha pri znižovaní hmotnosti. Detoxikuje. Je močopudná – čím detoxikuje a prečisťuje, podporí metabolizmus. Ak máte lenivé črevá či zápchu, oceníte ju takisto – rebarbora je vyhlásené prírodné preháňadlo. Posilní zdravú krv, nové bunky, vlasy a pokožku.

Text, fotografia, realizácia © Maja Kadlečíková, novinárka, spisovateľka

Kniha Bodkulienka

https://marencin.sk/704/Bodkulienka

Kniha Život ide ako má

https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma

Kniha Modré diaľky

https://marencin.sk/1104/Modre_dialky

Kniha Poetika Foto – Grafie

http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm

Korektúry: Katarína Málková

Mohlo by vás zaujímať