Recept na kelový šalát s batatmi a granátovým jablkom
Vždy ma fascinovalo, keď som niekde v recepte narazila na surový kel s poznámkou, že ho netreba variť, ale iba pomasírovať. Tak som sa to rozhodla vyskúšať a je to čistá fantázia! A bonus k tomu – takto zachováte vitamín C, ktorého kel obsahuje niekoľkokrát viac ako citrusy (ako aj množstvo ďalších vitamínov). Skúste namiesto prívarku napr. tento recept na kelový šalát s batatmi, v ktorom sa dokonale snúbi jemne horkastá chuť kelu so sladkými batatmi a kyselkavými granátovými semenami.
A ak sa vám nechce jablko čistiť, pokojne ho nahraďte malinami.
Čo potrebujeme:
- 4 bataty
- 1/2 hlávkového kelu
- granátové jablko alebo maliny
- 3 PL tekvicových semienok
- olivový olej, chili korenie, sladká červená paprika, soľ, sušený cesnak
Recept na kelový šalát s batatmi – dressing:
- 3 PL mandľovej pasty al. tahini (ja som skombinovala oboje)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2PL javorového sirupu (alt. iné sladidlo)
- 2 ČL sušený zázvor, 1 ČL cayenská al. štipľavá paprika, 1 ČL sezamového oleja, cca 1/4 ČL soli, trochu vody
Ako na prípravu receptu kelového šalátu s batatmi?
Nakrájané bataty dobre premiešame s olivovým olejom, do ktorého sme pridali čili, sušený cesnak, červenú sladkú papriku, soľ. Pečieme na papieri na pečenie cca 20-25 minút pri 180 stupňoch. Pripravíme si dressing: zmiešame všetky ingrediencie a pridáme 2-3 PL teplej vody pre požadovanú konzistenciu. Očistíme kel a nakrájame na menšie kúsky, ktoré asi 3 minútky masírujeme s 2 PL olivového oleja a cca 1/2 ČL soli, aby zmäkli. Pridáme polovičku dressingu a dobre premiešame.
Kel uložíme na tanier, pridáme pečené bataty, posypeme semenami granátového jablka alebo malinami s nasucho opraženými tekvicovými semiačkami, pokvapkáme zvyšným dressingom. Chutí výborne aj za studena. Pre zvýšený príjem bielkovín pokojne pridajte cícer alebo kúsky kuracieho mäsa.
Dobrú chuť!
Viac receptov od Peti, ale aj inšpiráciu zo života, nájdete na jej INSTRAGRAME