Šalát na jarnú únavu, ale aj na ťažký žalúdok a imunitu vášho organizmu?
Stane sa, jedlo, hoci obľúbené, vám nesadne. Alebo jedia oči tak presvedčivo, že do seba dáte jedla viac, ako je neskôr, keď začne brucho pobolievať či sa zmení na kameň, príjemné. Nevadí, vyskúšajte silu dvojice čerstvá uhorka a jogurt. Oboje pomôže vrátiť trávenie do vzornej formy a, navyše, prečistí, čiže posilní imunitu.
Uhorka je samá voda a prospešné látky. Vyplaví všetko, čo organizmus ťaží, prečistí ho. Kalórie takmer žiadne, pomáha mať správnu hmotnosť, bráni zápche, posilní oči, srdce. Acidofilné mlieko či jogurt sú plné podpory trávenia a dobrých mikroorganizmov. Tie dajú uhorkou vyčistený organizmus do poriadku.
Hoci máte možno pocit, že do seba nič nedostanete a na jedlo nemáte pomyslenie, šalát je liek. Dáte mu šancu?
Ak nie sú mlieko či jogurt vaše pre laktózu, mliečny cukor, dajte si acidofilné mlieko či jogurt bezlaktozové. Prospešné mikroorganizmy sú v ňom takisto.
Pravý jogurt je bezlaktózový sám o sebe. Má veľa bielkovín pre silu a svaly, ľahko stráviteľný, zdravý. Laktózu už neobsahuje. Pripravuje sa spoluprácou mlieka a dvoch probiotických baktérií – pridajú sa do neho. Prvá je lactobacillus bulgaricus – čiže, zjednodušene povedané, bacil, čo rozkladá mlieko. Druhým pomocníkom je probiotická baktéria streptococus thermophillus. Keď sa spoja v mlieku, vytvoria jogurt. Inak žijú v prírode ako samostatné jednotky a nepotrebujú sa. Spolupracovať začnú len v mlieku, fermentujú ho, čiže prekvasia. Na jogurt prirodzene bez laktózy treba tieto dve baktérie. Kyslé mlieko a jogurt nie je to isté.
Ak nie je vaše mlieko laktózové ani bezlaktózové, spoľahnite sa na citrónovú šťavu. Je rovnako zázračná. Hoci je kyslá, v organizme pôsobí zásadito, čiže bojuje proti prekysleniu. Citrón neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku, pomáha pri pokazenom žalúdku, pálení záhy. Účinný antioxidant posilňuje imunitu, je prevenciou proti chrípke. Je antiseptikum, má protizápalový účinok, dezinfikuje črevá aj kožu. Pomáha, aj keď sa v kuchyni porežete, pozor, je to kyselina, v rane páli. Ale pomôže. Vydržať!
Uhorkový šalát na ťažký žalúdok a imunitu
- uhorka,
- soľ,
- acidofilné mlieko (jogurt, bežné, bezlaktózové alebo citrónová šťava)
Uhorku som ošúpala. Hoci je so šupkou zdravšia, teraz je vhodná bez šupky. Je lepšie, ľahšie stráviteľná.
Najemno som ju nastrúhala. Ja na plátky, vy nastrúhajte, nakrájajte, ako je pre vás dobre. Čím menšie kúsky a tenšie plátky, tým pre trávenie lepšie. Pomôžete žalúdku šalát zvládnuť.
Zľahka som ju osolila, premiešala s acidofilným mliekom. Aby som nemusela otvárať jogurt, čo by som celý nespotrebovala. Ak pripravujete šalátu viac a nechýba jogurt v chladničke, neváhajte. Využiť môžete bezlaktózové výrobky, citrónovú šťavu podľa chuti.
Pomaly, po troškách som šalát zjedla. Zabrať by mal najneskôr do polhodinky, hodinky. U mňa zaberá. Držím palce, nech pomôže.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková, novinárka a spisovateľka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto – Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/