Každý deň začína rituálom v kuchyni. Prevarím si vodu, ale nie obyčajnú, ale číru vodu zo studne. Zalejem kávu na moju makovicu, nakoľko som ťažký migrénik, vytlačím polku citróna, pridám štipku škorice a môj antimigrenózny lektvar môžem do seba šupnúť. Je to lepšia varianta, ako lieky. No o tom som nechcela.
Pripravím si domáci čaj na podporu zdravia a imunity, ktorý s obľubou striedam.
No ako prvé vždy vypijem pohár teplej vody. Áno, teplej a nie len, že je to príjemne na telo, ale je to tak aj správne a pre mňa chutné. V chladnom, sychravom jesennom a zimnom období to naše telo obzvlášť ocení. V týchto mesiacoch sú výborné napríklad bazový, či lipový čaj, no ja som si vybrala šípkový a zázvorový, teda ďumbierový čaj a možno pre niekoho netradičný spôsob ich prípravy.
Alebo jednoducho povedané: “Ja tie čaje môžem a milujem.”
Šípkový a zázvorový čaj na imunitu – ako ich pripraviť tak, aby ste zachovali čo najviac vitamínov?
Začnem ďumbierovým čajom.
Čo je Ďumbier? Je to zelenina?
Bežne používaný zázvor je koreň kvitnúcej rastliny. Je charakteristický svojim vzhľadom – svetlo hnedý a chrumkavý, ale žltý pri rozrezaní. Niektorí ho technicky označujú ako zeleninu, ale väčšinou sa považuje za bylinu alebo korenie. Je odporúčané jesť ho v malom množstve.
Zdravotné výhody zázvoru
- zmierňuje svalové bolesti, pomáha pri regenerácii svalov po tréningu,
- zmierňuje menštruačné bolesti,
- zlepšuje trávenie, zažívanie vďaka jeho fenolickým zlúčeninám.
- zázvor pomáha telu k tvorbe slín a žlče, a tiež pomáha zmierniť pohyb jedla v tele tým, že potláča žalúdočné kontrakcie, keď sa spracúva cez gastrointestinálny trakt.
- rovnako môže zmierniť nadúvanie, plyny a podráždenie tráviaceho traktu, ktoré môžu viesť k bolestiam žalúdka. To je tiež často pripísané tomu, že pomáha telu regulovať, ako často musíte ísť na záchod. To zo zázvoru robí populárny prírodný liek na hnačku a zápchu.
- vhodný je aj pri nevoľnosti (aj pre tehotné žene)
- pomáha zmierniť klasické príznaky chrípky a nachladnutia a pomôcť odvrátiť bolesti hlavy,
- má termoregulačné účinky, zázvor je diafortikum, povzbudzuje telo, aby si udržalo telesnú teplotu. Preto je vhodný v chladných mesiacoch.
Postup prípravy domáceho zázvorového čaju
Do hrnca nalejme vodu (1,5 l používam ja), nastrúhame asi 2 cm koreňa, prevedieme do varu, stíšene oheň na minimum a varíme 15 minút. Čaj necháme odstáť, vychladnúť a až tesne pred pitím (teplota čaju 40 stupňov, pridáme trošku medu, aby sa nezničili jeho zdravotné účinky. Pridať sa môže škoricové drievko, badyán, chilly podľa chuti a gusta.
Domáci šípkový čaj
Šípky sú darom pre naše zdravie. Na čaj je vhodné použiť čerstvé alebo sušené. Krásne červené plody, ktoré zdobia jesenné polia a okraje lesov, sú nielen nádherným symbolom jesene, no aj výborná surovina na šípkový čaj, džem, olej či domáci sirup z čerstvých šípok. Zbierajú a spracovávajú sa už od nepamäti. V minulosti ich začali starí Rimania prezývať aj „psia ruža‟, čo údajne súviselo s tým, že ju používali proti besnote.
Zdravotné výhody šípok
Šípky sú preslávené ako zdroj vitamínu C. Sušením, spracovávaním a dlhým skladovaním vysoký obsah výrazne klesá. Okrem spomínaného vitamínu však obsahujú aj tiamín, niacín, riboflavín, vitamín A, B6, E, K, kalcium, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík a zinok.
- znižujú cholesterol
- pomáhajú s prevenciou rakoviny (sú účinným antioxidantom),
- zlepšujú imunitu,
- stimulujú produkciu kolagénu v tele,
- pomáhajú pri liečbe zápalov,
- slúžia pri prevencii skorbutu, choroby z nedostatku vitamínu C,
- pomáhajú pri liečbe chrípky.
Kedy je treba zbierať šípky?
Šípky sú plodmi ruže a vznikajú tesne pod okvetnými lupienkami. Najskôr počas kvitnutia môžeme pozorovať zelené vajíčko, ktoré vyúsťuje zo stonky a vyrastajú z neho biele až ružové lupienky. Počas septembra začínajú šípky dozrievať a zelené vajcovité, až guľaté plody sa menia na lesklé červené ovocie.
Čas zberu nastane od októbra až do konca novembra. Ak v oblasti, kde v období zberu už zavítal mráz, nemusíme sa báť, pretože šípky sú odolné voči mrazu. Zrelosť plodu sa zistí tak, že sa jemne stlačí. Ak je na dotyk šípka úplne tvrdá, ešte nie je dozretá a treba ešte počkať.
Po zozbieraní červeného ovocia je potrebné vybrať z vnútra šípok semienka.
Spôsob prípravy šípkového čaju
Do hrnca nalejme 1,5l vody, pridáme 5 lyžíc sušených šípok. Necháme 8-24h macerovať/luhovať. Neskôr šípky precedíme, čaj už iba zohrejeme na požadovanú teplotu, čím uchováme všetky hodnoty, dochutíme škoricovým drievkom, medom, citrónom a vychutnávame.
Verím, že domáci šípkový a zázvorový čaj na imunitu sa stanú aj vašimi obľúbenými nápojmi!
Autorka je športovkyňa a trénerka
FOTO: https://www.instagram.com/matt_rebel_art/