Šišky s džemom – overený recept

šišky s džemom overený recept
Mňam – šišky s džemom

Šišky s džemom – overený recept

Nedávno sa mi objavil na sociálnej sieti obrázok šišiek. Vtedy mi napadlo, že ja šišky nerobievam. Nemám totiž overený recept. Ale tie, čo robila moja babka mi veľmi chutili. A tieto šišky s džemom na fotke sa tým od mojej babky veľmi podobali. Tak som si od Silvie Trgovej vypýtala recept na jej šišky. Možno sa to hodí aj vám…

Šišky s džemom – ingrediencie

  • 250g múka hladká
  • 250g múka polohrubá
  • 1 vanilkový cukor
  • pol lyžice kryštáľového cukru
  • 1KL kryštáľového cukru do kvásku
  • 3/4 kocky droždia
  • 1 PL oleja
  • 120 ml (33%) smotany na šľahanie
  • 2 ks žĺtok
  • 200-300 ml mlieka
  • 1 PL rum
  • Štipka soli
  • Olej na vyprážanie

Plnka:

Džem podľa chuti alebo nutela, tvaroh…

Vrch posypeme práškovým cukrom.

Šišky s džemom – postup:

  • Pripravíme si kvások z kvasníc. Do 100 ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie a pridáme 1 KL kryštáľového cukru. Prikrytý kvások necháme vykysnúť. Medzitým si zmiešame v miske obidve múky, pridáme vanilkový cukor, pol lyžice kryštáľového cukru a štipku soli.
  • Do múky vlejeme nakysnuty kvások, pridáme zvyšné vlažné mlieko, žĺtky (izbovej teploty), olej,  šľahačkovú smotanu a rum.
  • Všetko spolu zamiešame – ručne alebo mixérom ( ja miesim ručne).
  • Cesto musí byť vláčne. Keď začne hádzať bublinky, je pripravené. Cesto posypeme trochou múky, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Cca 30 – 45 minút.
  • Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku 2- 2,5 cm a vykrajujeme kolieska o priemere 5 cm.  Alebo menšie, ak máte radi malé šišky.
  • Do každej šišky spravíme v strede dierku a necháme ešte 10- 15 minút podkysnúť.
  • Nachystáme si hrniec alebo väčšiu misku s papierovými kuchynským utierkami, ktoré vysajú prebytočný tuk zo šišiek.
  • Šišky vysmážame na dostatočnom množstve  horúceho oleja v hlbšej panvici alebo v hrnci. Najprv smažíme stranu s dierkou. Dávame pozor, lebo šišky sú rýchlo hotové, aby sa nepripálili.

Po vychladnutí naplníme šišky džemom a posypeme práškovým cukrom. Šišky sú hotové.

Dobrú chuť

Silvia Trgová

Ak sa chcete aktuálne dať na pôst, lebo šišiek ste si dopriali priveľa, nech sa páči…

Rozhovor o liečebnom hladovaní zaujal už viac ako 23 000 divákov

Pripravila: Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať