Talianska pizza „à la Salizburgo“ – rodinný recept na prípravu chrumkavej pizze
Či dovolenka, alebo záhradná párty, týmto receptom všetkých zabavíte a bude pre vás spoločným kulinárskym zážitkom. Nás syn Sebastian a naša dcérka Elisabeth pripravili pre vás dobrotu – talianska pizza, ktorú si obľúbite.
Talianska pizza ? „à la Salizburgo“
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky alebo múky universal, alebo talianskej múky „00“
- 650 ml vlažnej vody
- 3 gramy čerstvého droždia
- 1 kávová lyžička jemnej morskej soli
- 2 polievkové lyžice drobného kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Talianska pizza – postup:
Do veľkej misy preosejeme múku a pridáme 600 ml vlažnej vody. Premiešame vareškou, zakryjeme čistou utierkou a necháme oddýchnuť 30 min. pri izbovej teplote. Nastáva autolýza.
Čo je to autolýza?
Autolýza je proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou (bez soli a iných surovín cesta). Primárnym dôvodom autolýzy je vodou aktivovať enzýmy prítomné v múke. Vďaka procesu autolýzy sa cesto menej lepí, je väčšia pružnosť lepku.
A pokračujeme…
Medzitým si do zvyšných 50 ml vlažnej vody pomrvíme droždie a premiešame metličkou, nech sa nám droždie krásne rozpustí. Rozpustené droždie s vodou prilejeme k nášmu 30 min. oddýchnutému cestu a všetko krásne premiešame. Postupne pridáme ostatné ingrediencie, teda cukor, soľ (my dávame soľ zo soľných baní v Salzburgu) a nakoniec kvalitný olivový olej.
Pridaním cukru získa pizza zlatistú farbu a bude chrumkavá.
Cesto rozpracujeme rukou, aby sa nám nelepilo a aby bolo vláčne a homogénne. Pokiaľ treba, prisypeme ešte máličko múky.
Zakryjeme utierkou a dáme do chladničky na 12 hodín.
Pred pečením cesto vyberieme z chladničky a vyformujeme ručne okrúhle „bochníky“.
Veľkosť zvolíme podľa gusta. Medzi dlaňami cesto krútime v protismere. Teplo a energia našich dlani vyčaruje takmer hodvábne cesto. A je hotovo . Necháme ešte 15 min. oddýchnuť pri izbovej teplote.
Pizzu formujeme prstami, ťahaním zo stredu ku krajom.
My máme radi skôr taký rustikálny vzhľad a nie vyrezané formou. Záleží na vkuse.
Pokiaľ ste ranné vtáča ako my, odporúčame ísť na miestny trh a do „rybarnice“. Odtiaľ si donesiete čerstvú zeleninku, morské plody, bylinky a všetky iné dobroty potrebné na vašu pizzu. Ak máte záhradku, tam sa určite nájde cibuľka, cesnak, rajčinka, proste všetko, na čo máte chuť.
Do viacerých mysiek si pripravíme rôznorodé suroviny, ktorými si podľa chutí každý sám obloží svoju pizzu.
Spomeniem aspoň základ: rajčinový pretlak, oregano, syr…
My dávame radi aj mozzarellu, šunku, cibuľku, olivy, rukolu, kukuricu, morské plody, koktailové rajčiaky, a po opečení zľahka polejeme olivovým olejom zmiešaným s čerstvým cesnakom a bylinkami. Proste, aby to ladilo aj oku a pohladilo dušu. Samozrejme, nemôže chýbať dobré vínko a deťom citrónová alebo bylinková limonáda.
Želáme veľa zdaru, dobrú chuť a krásne leto.
Petra Steiner s rodinou
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/