Všetko, čo potrebujete pre rýchle a jednoduché varenie: Fritéza, ryžovar a viac

Všetko, čo potrebujete pre rýchle a jednoduché varenie: Fritéza, ryžovar a viac

Kuchyňa je miestom, kde vznikajú kulinárske skvosty, ale aj bežné jedlá. Aby ste ju zmenili na príjemné miesto bez stresu, potrebujete spotrebiče, ktoré vám čas strávený v kuchyni spríjemnia. Nezáleží, či je pre vás varenie povinnosť alebo zábava, šikovný pomocník v podobe domáceho spotrebiča zaručene poteší. V našom článku vám predstavíme tie najdôležitejšie, ktoré sa postarajú nielen o chutnú, ale najmä o rýchlu prípravu jedál.

Fritézy – zdravšia náhrada panvice

Hoci vyprážané jedlá nepatria medzi najzdravšie, existuje spôsob, ako ich môžete pripraviť o niečo zdravšie. Investujte do olejovej fritézy. Olejové fritézy vynikajú rýchlym smažením a cenovou dostupnosťou. Pomôžu vám s prípravou lahodných a šťavnatých jedál v pomerne krátkom čase.

Varenie jedál vo fritéze je rýchle, bez neporiadkubez zápachu. Nečaká vás žiadne zdĺhavé čistenie sporáka ani náročné vetranie. Vysmážané jedlo síce nie je vo všeobecnosti príliš zdravé, ale v olejovej fritéze bude zdravšie, ako keby ste ho vyprážali na panvici. Dôvodom je najmä skutočnosť, že varenie prebieha pri vysokej teplote, takže potraviny nasiaknu len minimum oleja. Suroviny nie je potrebné pretáčať a nemôže sa stať, že jedlo z fritézy bude napoly zhorené alebo surové. Vo fritéze si si môžete pripraviť takmer všetko od mäsa a zemiakov až po ryby, šampiňóny alebo zeleninu. A to nie je všetko. Vyššia teplota sa postará o lahodnú chrumkavosť.

Zdroj: PLANEO

Ponuka fritéz na olej je pomerne široká

Fritézy sú v mnohých domácnostiach nenahraditeľnými pomocníkmi. Jednotlivé modely sa líšia nielen funkciami, objemom, ale najmä spôsobom akým majú zabudované ohrevné teleso. Fritézy môžu mať ohrevné teleso ponorené v oleji alebo skryté a disponovať ďalšími užitočnými vlastnosťami, ktoré uľahčujú prípravu jedál.

Fritézy na olej majú ohrevné teleso ponorené v oleji predstavuje z energetického hľadiska úspornejší variant. Pri tomto spôsobe ohrevu vzniká chladnejšia oblasť oleja v miestach pod špirálou, pretože teplý olej stúpa nahor. Výhodou je aj ľahká údržba, keďže špirálu je možné vybrať a fritovaciu nádobu umyť aj v umývačke riadu.

Ak má fritéza skryté výhrevné teleso, olej nezohrieva priamo špirála, ale teflónová nádoba. Vďaka tomu môžete nielen fritovať, ale aj dusiť jedlá bez tuku. Nevýhodou je však náročnejšia údržba, pretože fritéza na olej tohto druhu sa nedá úplne rozobrať.

Rotačná fritéza na olej zase nepotrebuje na prípravu pokrmov veľa oleja. Dno fritézy je naklonené a kôš počas fritovania rotuje. Pri smažení jedlo horúcim olejom len prechádza, a nie je v ňom počas celej doby prípravy ponorené.

Zdroj: PLANEO

Teplovzdušné fritézy pracujú len s minimálnym množstvom oleja alebo úplne bez neho, pričom potraviny sú upravované horúcim vzduchom. Výsledkom sú šťavnaté a chutné pokrmy bez prebytočného tuku. Okrem smaženia, môžete v teplovzdušnej fritéze aj piecť, grilovať, a niektoré modely umožňujú aj varenie.

Pri výbere si všímajte najmä príkon, pretože ten je spojený s rýchlosťou prípravy jedla. Najmenšie fritézy na olej disponujú objemom pol litra oleja a ich príkon je pod 1 500 W. Ak plánujete fritovať viac jedla, poobzerajte sa po fritéze s objemom 2,5 l až 4 l a s príkonom v rozmedzí od 1 500 W do 2 100 W.

Ryžovar – všestranný pomocník nielen na prípravu ryže

Pre mnohých môže varič ryže znamenať zbytočnosť, ktorá bude zaberať miesto v kuchynskej linke. Avšak ryžovar dokáže jednoducho a rýchlo vykúzliť chutnú ryžu bez najmenšej námahy. Ryža už nikdy nebude rozvarená, nedovarená ani pripálená. Dokonca bude oveľa chutnejšia a zachová si viac živín. Hodí sa nielen na varenie ryže, ale na jednotku pripraví aj quinou, bulgur alebo strukoviny. Akonáhle ho raz vyskúšate, už nikdy nebudete chcieť variť v klasickom hrnci.

Zdroj: PLANEO

A to nie je všetko. Aj s lacnejším variantom budete mať po ruke dokonalého pomocníka, s ktorým pripravíte chutný obed, zdravú večeru či rýchle raňajky. V podstate všetko, čo sa dá variť vo vode, dusiť alebo pripravovať na pare, sa dá pripraviť aj v ryžovare. Sú to napríklad rôzne rizotá, zeleninové a mäsové nákypy alebo ovsené kaše. Môžete v ňom uvariť dokonca aj vajíčka, v ktorých vďaka takejto príprave bude viac výživných látok a bielkovín.

Vyberte si ryžovar presne na mieru a ušetrite čas s varením už dnes

Ak sa teda rozhodnete pre kúpu ryžovaru všímajte si najmä jeho objem, aby ste v ňom pripravili potrebné množstvo jedál naraz

Ryžovary s objemom do 0,5 litra sa hodia pre menšie dvojčlenné domácnosti. Väčšie varianty s objemom 1,5 l bohato stačia aj štvorčlennej rodine. S objemom súvisí aj údaj o maximálnej prípustnej váhe ryže. V ryžovare s objemom 0,6 l pripravíte na jedno varenie približne 450 g ryže, zatiaľ čo v ryžovare s 1,5 l objemom uvaríte až 1 200 g ryže.

Ako pri ostatných spotrebičoch ani ryžovar nie je výnimkou, že čím vyššia cena, tým bude mať prístroj viac funkcií. Drahšie multifunkčné ryžovary ponúkajú širokú škálu funkcií ako napríklad pečenie, pomalé varenie a mnoho ďalšieho. Navyše niektoré modely sú vybavené aj naparovacím košom, v ktorom môžete súčasne s ryžou pripraviť aj zeleninu, ryby alebo ďalšie prílohy v pare.

Zdroj: PLANEO

Viete ako používať ryžovar?

Pripraviť ryžu v ryžovare je veľmi jednoduché, pretože celý proces sa skladá z niekoľkých jednoduchých krokov:

  • Pred samotnou prípravou je potrebné ryžu poriadne prepláchnuť.
  • Umytú ryžu vložte do ryžovaru, ochuťte a zalejte ju vodou. Všeobecne platí, že na 1 diel ryže pripadá 1,5 až 2 diely vody.
  • Prístroj zatvorte a vyberte prislúchajúci program.
  • Po dovarení sa ryžovar sám vypne a spustí funkciu udržovania teploty.
  • Ryžovar hneď neotvárajte. Nechajte v ňom ryžu ešte približne 5 až 10 minút odpočívať.

Varná kanvica – funkčný a zároveň štýlový doplnok každej kuchyne

Rýchlovarná kanvica je nielen praktickým, ale aj najvyťaženejším pomocníkom v každej domácnosti. Zabezpečí rýchlu prípravu horúcich nápojov alebo ju využijete pri varení. Ak stavíte na moderný vzhľad získate aj originálny doplnok, ktorý sa bude vynímať na každej kuchynskej linke.

Zdroj: PLANEO

Vyberte si kanvicu, ktorá dodá servírovaniu štýl a eleganciu

Rýchlovarné kanvice sú vyrábané z rôznych materiálov v rozmanitých dizajnoch. Materiál však neurčuje iba vzhľad, ale ovplyvňuje aj váhu, rozmery, odolnosť a samozrejme aj celkovú životnosť kanvice.

Nerezová rýchlovarná kanvica je najobľúbenejšiu voľbu najmä kvôli vysokej odolnosti a dlhej životnosti. Nepodlieha korózii a ľahko sa čistí.

Plastové rýchlovarné varné zaručene potešia nízkou cenou. Majú pomerne jednoduchú údržbu a nájdete ich vo viacerých farebných alternatívach. Nevýhodou je však nižšia životnosť, pretože plast sa pomerne rýchlo opotrebuje.

Rýchlovarné kanvice zo skla sú atraktívnou voľbou ak hľadáte štýlovú kanvicu, ktorá vyzdvihne vzhľad vašej kuchyne. Elegantný dizajn dopĺňa farebne podsvietený indikátor ohrevu. Sú však náročnejšie na údržbu kvôli rýchlo sa tvoriacemu vodnému kameňu.

Keramická rýchlovarná kanvica sa skvele hodí do domácností s klasickým alebo retro dizajnom. Keďže keramika je odolný materiál, o životnosť svojej kanvice sa nemusíte strachovať. Takisto je aj dobrým izolátorom vďaka čomu v sebe dlhšie udrží teplo.

 Zdroj: PLANEO

Rýchlovarná kanvica – nekompromisný výkon a praktické funkcie

Za ohrievanie vody v rýchlovarnej kanvici je zodpovedné vykurovacie teleso, ktoré môže byť viditeľné alebo skryté. Rýchlovarná kanvica s viditeľným telesom zohrieva vodu rýchlejšie avšak ľahšie sa v nej tvorí vodný kameň. Rýchlovarným kanviciam so skrytým vyhrievacím telesom trvá ohrev vody o niečo dlhšie, ale sú jednoduchšie na údržbu.

Ani rýchlovarné kanvice neobišla moderná doba a v závislosti od modelu natrafíte na rôzne praktické funkcie a vychytávky. Patrí sem:

  • 360° otočná základňa – umožní odobrať a položiť kanvicu na základňu z akéhokoľvek smeru.
  • Možnosť nastavenia teploty – niektoré rýchlovarné kanvice môžu disponovať aj možnosťami nastavenia vhodnej teploty a to 70, 80, 90 a 100 °C.
  • Funkcia udržania teploty Keep Warm – udržuje vodu na nastavenej teplote až po dobu niekoľkých desiatok minút.
  • Ochrana proti chodu naprázdno – bezpečnostný prvok, vďaka ktorému sa kanvica sama vypne, ak nie je naplnená vodou.

Odšťavovače – vitamínmi nabitý nápoj nielen na raňajky, ale aj k chutnému obedu

Základ pitného režimu tvorí obyčajná voda, ktorá by sa mala striedať s minerálnymi vodami a ovocnými alebo zeleninovými šťavami. Pripravte sebe aj celej svojej rodine zdravé ovocné a zeleninové šťavy v pohodlí vlastnej kuchyne pomocou odšťavovača. Bude vám k dispozícii kedykoľvek dostanete chuť na lahodný nápoj. Na trhu sú dostupné rôzne odšťavovače avšak, aby ste si vybrali ten správny musíte vedieť aký druh ovocia alebo zeleniny plánujete odšťavovať.

Zdroj: PLANEO

Odstredivý odšťavovač si poradí len s tvrdým ovocímzeleninou. Nie je vhodný na listovú zeleninu, bobuľoviny a mäkké ovocie. Suroviny seká pomocou rotujúcich nožov a nasekané kúsky následne prelisuje cez sitko do pripraveného pohára. Z dôvodu rýchlych otáčok dochádza k zahrievaniu odšťavovaných potravín, takže vzniknutú šťavu je potrebné skonzumovať ihneď. Príprava je výrazne rýchlejšia, ale s väčším množstvom odpadu.

Náš TIP: Odpadovú dužinu z odšťaveného ovocia môžete pridať do ovsenej kaše alebo si z nej vyrobiť domáce müsli tyčinky. Zeleninová sa zasa hodí do polievok, ale aj na prípravu chutných fašírok.

Šnekové odšťavovače, známe aj ako závitovkové, sú síce drahšie, ale ich výťažnosť je o 50 % vyššia. Poradia si s akýmkoľvek druhom ovocia, zeleniny aj byliniek. Na prácu využívajú závitový mechanizmus, ktorý plody vylisuje a prepasíruje cez sitko. Vďaka tomu je šťava hustejšia a zachová si oveľa viac vitamínov, enzýmov i vlákniny. Navyše sa tak rýchlo nekazí a možno ju skladovať až 24 hodín.

Lisy na citrusy predstavujú malé zariadenia, ktoré umožňujú pripraviť si chutné šťavy z rôznych citrusových plodov. Obojstranne otáčajúci sa lisovací kužeľ odšťaví prekrojené citrusy rýchlo a bez námahy. Prednosťou týchto odšťavovačov sú kompaktné rozmery, jednoduchá manipulácia aj následné čistenie. Obľúbené sú ako manuálne, tak aj elektrické modely.

Pripravené v spolupráci s Planeo

Mohlo by vás zaujímať