Výborná knedľa zo žemlí či rožkov

Zostali vám rožky či žemle? Nevyhadzujte ich. Prinášame overený recept na knedľu so slaninkou

Výborná knedľa zo žemlí či rožkovVýborná knedľa zo žemlí či rožkov

Čo robíte so starými rožkami? Ja ich dávam do mrazáku. A keď príde na nejaké väčšie víkendové varenie, použijem ich pri príprave knedle. Vznikne tak výborná knedľa zo žemlí či rožkov, ktorá je u nás väčším favoritom ako jej klasická kysnutá sestra.

Čo potrebujete na prípravu

  • 400 g starých rožkov alebo žemlí z mrazáku
  • 4 vajcia
  • 1,5-2 dcl mlieka
  • prerastená slaninka
  • petržlenová vňať
  • Trochu soli, pár guličiek borievky

A ako na to?

Rožky zvyknem vybrať z mrazáku ráno. Ak zabudnem, nič sa nedeje, rozmrazia sa pomerne rýchlo a aj keď sú tvrdšie, krájam ich na malé kocky hneď, akonáhle je to možné.

Pridám vajcia, mlieko, nadrobno nakrájanú slaninku, vňať, soľ, borievky.

Výborná knedľa zo žemlí či rožkov

Postup prípravy knedle

Vzniknutú masu miešam vo veľkej mise rukou, ak treba, nechám aj chvíľku odstáť, až kým z nej nedokážem vyformovať bochníky podobné fašírkam. Fašírky vkladám do mikroténového vrecka, ktoré zatvorím a vložím do vriacej vody. Varím 20 minút z jednej strany a 20 z druhej.

Kto si netrúfa na túto verziu, tak môže z masy vyformovať menšie alebo väčšie guličky a tie variť priamo  vo vode. Stačí len chvíľu, než nevyplávajú navrch. Fajnšmekri si ich môžu na záver ešte zľahka opražiť na masle.

Varíme knedľu

Je veľmi ťažké odolať vôni tých knedlí, či už si ich pripravíte ako bochník alebo guličky. Vo forme bochníka sa mi však javia trochu zaujímavejšie, hlavne na druhý deň, keď sa chute dokonale prepoja.

K čomu sa hodia knedle zo žemlí či rožkov?

Osobne sa mi najviac hodia ku akémukoľvek pečenému mäsu a kapuste – je jedno či je to bravčové alebo kačka, k pečenému králikov a špenátu, ku pivnému gulášu, ku restovanej pečeni, dokonca sme to jedli aj na štýl fondue so syrom, alebo dokonca len tak, samotné!

Výborná knedľa zo žemlí či rožkov - nakrájaná

Azda jediný problém s touto knedľou je, že si budete chcieť dávať zo všetkého dupľu. A ak týmto knedlíkom prídete na chuť,  tak už nikdy nebudete mať dostatok starých rožkov.

Martina Javůrková

Výborná knedľa

Autorka píše Blog Spoza Plota – nakuknite niekedy. Skvelé rady a príbehy na jednom mieste. NÁJDETE TU

Ak sa vám naše recepty s príbehom páčia – viac nájdete tu:

https://www.40plus.sk/category/recepty-s-pribehom/

 

 

 

 

Uvarte si dobrý rok 2022

Mohlo by vás zaujímať