Rýchle jedlo vhodné na prípravu aj počas práce z domu.
Príprava za 5 minút a jedlo za 6€ pre štyroch ľudí? Zapekaná cukina s mäsom, syrom a zeleninou.
Keď pracujeme z domu, tak deň utečie ako voda. Navyše, ak sa rozhodnete, že si budete variť, tak sa práca z domu môže zmeniť na prácu v kuchyni s občasným nahliadnutím do počítača. Práca z domu je veľmi náročná na sebakontrolu. Tak ako to riešiť? Ísť na obedové menu a vrátiť sa? Aj to je cesta.
Ja sa snažím hľadať recepty, ktoré sú extrémne rýchle na prípravu. A najeme sa všetci. Niekedy ostane aj na večeru alebo základ na jedlo do druhého dňa.
Keď poviem, že tento recept na zapekanú cukinu s mäsom a syrom trvá 5 minút, tak možno budete protestovať.
Veď predsa to jedlo treba aj upiecť. A to sa za 5 minút nedá… Nedá veru. Ja však beriem do úvahy prípravu. To, že sa plnená cukina pečie v rúre, a ja medzitým pracujem, to do času nerátam. (No dobre, po 45 minútach odbehnem ešte zložiť vrchnák z jánskej misy…) Zapekaná cukina so zeleninou a mletým mäsom a syrom je po dopečení pripravená rovno na podávanie.
Zapekaná cukina s mäsom, syrom a zeleninou – ingrediencie
- Pol kila mletého mäsa ( ja používam pol na pol bravčové a hovädzie)
- 3 vajíčka (ideálne domáce)
- 4 lyžice rajčinového pretlaku alebo kečupu
- Jedna veľká cukina
- 6 plátkov syra (tenký tvrdý syr – akýkoľvek)
- Soľ, čierne korenie
- Trochu olivového oleja – podľa preferencie môže byť aj lyžica masla
Rozpočet:
- Mleté mäso: 3,50
- Cukina: 1,30 (ja som mala darček od sestry, takže cukina z lásky, cena nevyčísliteľná)
- 3 vajíčka 0,45
- 4-6 plátkov syra 0,40
- Soľ, korenie, olej a kečup: 0,40
Spolu: cca 6€
Postup prípravy zapekanej cukiny s mäsom
Cukinu prekrojíme na polovicu. Vnútro vyberieme lyžicou. Do otvoru vložíme mäso zmiešané so soľou, korením a tromi vajíčkami. Prikryjeme horným dielom jánskej misy, alebo prikryjeme alobalom (jánske sklo je viac šetrné k prírode – oplatí sa).
Rúru nastavím na 175 stupňov a pečiem cca 45 minút. Vrchnák alebo alobal dáme dolu, pridáme dve papriky (ja preferujem kápiu). Pečieme neprikryté cca 10 minút. Na záver prekryjeme plátkami syra. Hotovo
Ja zvyknem toto jedlo podávať so špaldovým chlebíkom. Keď ste na diéte, tak dá sa aj bez… Vtedy odporúčam ugrilovať viac zeleniny. Ale garantujem, že ten výpek s chlebíkom stojí aj za porušenie diéty.
Dobrú chuť
Pripravila: Martina Valachová
P.S: Praktické recepty sú aj súčasťou mojej knihy Kam miznú vaše peniaze. Nájdete ich ako bonusovú časť.