Cícer som objavila iba pred pár rokmi. Nikdy sme ho doma nepoužívali. Veľmi ma oslovil najmä hummus. Keď som ale zistila, čo všetko cícer obsahuje, ostal v našom jedálničku natrvalo. Dnes sa chcem podeliť o cícerovú polievku na spôsob gulášu.
Zdravá cícerová polievka na spôsob gulášu
Cícer je strukovina bohatá na bielkoviny. Ak si strážite váhu, resp. snažíte sa o pestrú stravu, ktorá bude vaše telo udržiavať vyživené, odporúčam vám, aby ste si cícer zaradili pravidelne do jedálnička. 100g cíceru totiž obsahuje viac ako 19g bielkovín.
Bielkoviny bývajú kameňom úrazu hlavne v stravovaní u žien. Nikdy som nad tým až tak neuvažovala, ale na našich Reštartoch tela a mysle som sa započúvala do prednášky Nely Sullens a zistila som, že slovenské ženy (a možno aj muži) sú často veľmi podvýživené, aj keď ručička na váhe ukazuje viac, ako by chceli. Nedostatočným písunom bielkovín totiž telo nemôže správne fungovať. Na konci článku nájdete aj 8 dôvodov, prečo jesť cícer…
Ingrediencie na cícerovú polievku na spôsob gulášu
Ingrediencie:
Pór – hrsť
Mrkva – 3 kusy
Červená paprika (kápia) – 1 alebo 2 kusy
Kaleráb – 1 kus
500g cíceru
Strúčik cesnaku
Bylinky
Trochu soli, čierne korenie
Lyžica tuku (ja používam masť…)
Postup prípravy cícerovej polievky alias guláš…
Večer si dáme cícer do nádoby a zalejeme ho vodou. Ak náhodou zabudnete, môžete použiť aj cícer z konzervy. Alebo, ak máte doma tlakový hrniec a namočíte cícer hneď ráno, tak po 3 hodinách bobtnania sa vám krásne uvarí. Nasekaný pór opražíte na tuku (ja používam bravčovú masť – nie veľa… za lyžičku). Keď je pór jemne opražený, pridáte pretlačený cesnak a ihneď zalejete vodou, aby cesnak nezhorkol.
Do hrnca potom pridáte polovicu balenia cíceru, ktorý ste už predtým uvarili. Cícer sa varí dlhšie ako zelenina. Ak by ste ho varili spolu so zeleninou, zelenina sa rozvarí. Nakrájate mrkvu, kaleráb a červenú papriku. Povaríte asi 15 minút.
Nakoniec pridáte namiesto múky rozmixovaný cícer, ktorý polievku zahustí. A zdravá cícerová polievka na spôsob gulášu je hotová.
Takto pripravená cícerová polievka, alebo ak chcete guláš, je vhodná aj pre celiatikov.
8 dôvodov, prečo jesť cícer
- podporuje rast kostí, ale aj nechtov a zubov
- pomáha pri žalúdočných problémoch
- je skvelou prevenciou proti osteoporóze a kardiovaskulárnym chorobám
- pomáha pri kožných ochoreniach
- podporuje dobrý zrak
- zlepšuje vyprázdňovanie
- podporuje metabolizmus
- zvyšuje obranyschopnosť tela
Poďte s nami na REŠTART